Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η οργή Σόιμπλε και η Συνάντηση του Νότου


11/9/2016

Στον απόηχο της Συνάντησης του Νότου ο τύπος του Σαββατοκύριακου επικρίνει την οργή Σόιμπλε, αλλά και τους στόχους της ίδιας της συνάντησης.

Το «μαύρο» των δημοσιογράφων της τηλεόρασης που αποφάσισαν την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοίνωσε σχέδια για την μελλοντική οικονομική πολιτική σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Με αρκετή δόση ειρωνείας παρατηρεί ωστόσο ότι «πρόλαβε τουλάχιστον να λάμψει σε έναν νέο ρόλο, αντί σε αυτόν του επαίτη, του γενναιόδωρου οικοδεσπότη» εννοώντας τη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.


Όργή Σόιμπλε

Και συνεχίζει: «Είπε (ο Τσίπρας) ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να δημιουργήσει νέο μέτωπο με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλήθεια; Τον πραγματικό λόγο της συνάντησης μπορούσε κανείς πολύ εύκολα να ψυχανεμιστεί πίσω από τα λεγόμενά του. Ότι δηλαδή οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν λειτουργούν, άρα λοιπόν να τους καταργήσουμε. Αντί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να δημιουργήσουμε νέα χρέη με χρήματα από τον πλούσιο βορρά για να σταματήσει η διάλυση της Ευρώπης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός μυρίστηκε την ιστορία και δεν ήρθε, δεν έλειψε όμως ο Φρανσουά Ολάντ».

Η ιταλική εφημερίδα La Republica υπερασπιζεται την Ελλάδα και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα από τα «πυρά» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον της συνάντησης των χωρών του νότου. «Στη Μπρατισλάβα, οι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση των 27, αλλά στο περιθώριο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της Ελλάδας και της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον Ολάντ και τον Ρέντσι», σημειώνει. «Η οργή του Σόιμπλε ήταν τόσο μεγάλη που η συζήτηση για την οικονομία της Ευρώπης πέρασε στο περιθώριο. Ο θυμός του τροφοδοτήθηκε από τη γερμανική πολιτική λιτότητας σε μια φάση που η ΕΕ χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική (…) Ο Σόιμπλε απλά αγνόησε μιαν αλλαγή πλεύσης που άφησε να εννοηθεί η καγκελάριος όταν επισκέφτηκε την Ιταλία».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου