Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Politico: Οι 12 ιδέες που θα σώσουν την Ευρώπη


14/9/2016

Ενεργοί πολίτες από κάθε άκρη της Ευρώπης, προβληματισμένοι από την πορεία της Ένωσης εν μέσω μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν σε έρευνα του Politico, προτείνοντας-ψηφίζοντας τις 12 καλύτερες ιδέες για να βγει η Γηραιά Ήπειρος από το τέλμα στο οποίο δείχνει να έχει περιέλθει, τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της.

Η έρευνα έγινε ένα μόλις 24ωρο πριν την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αναμένεται να αναλύσει το όραμά του για την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγα 24ωρα πριν την καθοριστική σύσκεψη της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα, όπου θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, μετά την απόφαση του Brexit.

Οι ιδέες έχουν προταθεί από όλα τα στρώματα, ακόμη και από οικονομικούς συμβούλους των μεγάλων ηγετών της Ευρώπης, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντα, κορυφαίους τραπεζίτες, διαλογιστές και φιλόσοφους. Οι προτάσεις τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, το οποίο είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει υπέρ, αλλά και να καταθέσει τις δικές του απόψεις.

Οι 12 ιδέες-προτάσεις που συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις του ευρωπαϊκού κοινού είναι οι εξής:

1)Η επικέντρωση στην ασφάλεια, την οικονομία και τους νέους εργαζόμενους
Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που μπορεί να καθορίσει τη γενική κατεύθυνση της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί σπουδαία αποτελέσματα, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να βάλει στην ατζέντα της Σύσκεψης στην Μπρατισλάβα τόσο τον τομέα της ασφάλειας, όσο και της οικονομίας.

2)Κυβέρνηση Ευρωζώνης
Η πρόταση προϋπήρχε του ψηφίσματος υπέρ του Brexit και είχε υποστηριχθεί τόσο από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και τον πρώην -πλέον- Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μανουέλ Μακρόν.

3)Περισσότεροι τεχνοκράτες, λιγότεροι πολιτική
Αποτελεί πάγια θέση των τραπεζιτών και ιδιαίτερα των Γερμανών, οι οποίοι, δια στόματος του επικεφαλής τραπεζίτη, Γιανς Βάιντμαν, υποστήριξαν ότι οι... περισσότεροι πολιτικοί, δεν προσέφεραν λύσεις στην Ευρώπη.

4)Ένα σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ύφεσης
Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει καταθέσει και τη στηρίζει σε κάθε ευκαιρία ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Θεωρείται κρίσιμη από τους υποστηρικτές τους, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάρρευσης, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή του ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

5)Περισσότερη δύναμη-εξουσία στις χώρες-μέλη
Ακούστηκε έντονα για πρώτη φορά από το τόξο του Βίζεγκραντ, με αφορμή το προσφυγικό και τις ραγδαίες εξελίξεις που επέφερε. Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, με τη σκιώδη υποστήριξη και της Αυστρίας, έχουν ζητήσει τον έλεγχο των συνόρων τους και τη μετατροπή των κανόνων εισόδου των ανθρώπων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

6)Μεγαλύτερη δύναμη στους βουλευτές
Τα τοπικά κοινοβούλια θα πρέπει να αποφασίζουν για τηνν πορεία της κάθε χώρας. Η συγκεκριμένη ιδέα προωθήθηκε πάνω στη λογική ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για τις οικονομικές εξελίξεις οι ηγέτες των πέντε μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης.

7)Περισσότερη δύναμη στους ηγέτες
Αφορά και πάλι τον τοπικό χαρακτήρα των αποφάσεων και έρχεται σε αντίθεση με την παράδοση των ηνίων στους τεχνοκράτες.

8)Δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης
Η πρόταση αναφέρεται στο σύστημα που ακολουθούν οι ΗΠΑ, αλλά και κράτη στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, όπου υπάρχουν τοπικές κυβερνήσεις κρατίδια.

9)Απαλλαγή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η πρόταση αφορά την ένταξη του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την περικοπή των αρμοδιοτήτων του.

10)Απευθείας εκλογές για την ευρωπαϊκή προεδρία
Το είχε πει για πρώτη φορά το 2013 ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και λίγα χρόνια αργότερα, εμφανίζεται να έχει πολλούς υποστηρικτές.

11)Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Όσο παράξενο και αν φαίνεται, ο άνθρωπος που οδήγησε τη Βρετανία εκτός ΕΕ, επιδιώκοντας το δημοψήφισμα για το Brexit, είχε εισηγηθεί την άμεση ένταξη της Τουρκίας, το 2014. Η ειρωνεία είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, ήταν για να μην αποκτήσουν το δικαίωμα εκατομμύρια Τούρκοι, να εισέλθουν στη Βρετανία.

12)Να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ
Δεν θα μπορούσε να απουσιάσε το... Grexit! Οι φωνές τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, την Αμερική, εξακολουθούν να ακούγονται, αν και λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Η ιδέα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν τελματώσει λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου