Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Με στόχο «μεγάλη πρόοδο» στη διαπραγμάτευση


15/12/2016

Το προσφυγικό, ο κανονισμός του Δουβλίνου και η αύξηση των πόρων του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ είναι τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα της συνόδου των Βρυξελλών, όπου ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επαφές με ομολόγους του.

Το προσφυγικό και η πορεία της συμφωνίας με την Τουρκία, η συμφωνία του Δουβλίνου για το άσυλο, η αύξηση των πόρων του πακέτου Γιούνκερ, είναι τα σημαντικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η σημερινή σύνοδος είναι και μια ευκαιρία για κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, μετά τις χθεσινές αρνητικές εξελίξεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να «παγώσει» την επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες αποφασίστηκε γιατί αμφισβητείται η συμβατότητα των εξαγγελιών ύψους 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους με τους όρους του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπου τονίστηκε η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης ενός δίκαιου συμβιβασμού σε σχέση με το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Προσερχόμενος στην σύνοδο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα για την επίτευξη «μεγάλης προόδου» σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα και «χωρίς εκβιασμούς», είπε προσθέτοντας ότι θα έχει συζητήσεις με αρκετούς συναδέλφους του θέμα αυτό.


Δέσμευση στην ευρωτουρκική προσφυγική συμφωνία

Σχετικά με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά και θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, ωστόσο δεν θα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Άγκυρας για κατάργηση της βίζας στους Τούρκος υπηκόους, που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν πληρούνται τα προαπαιτούμενα από τουρκικής πλευράς για την κατάργηση της βίζας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όπως είπε, είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος παραβιάζει τους ευρωπαϊκού κανόνες περί κράτους δικαίου, βασικό προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας.

Αναφορικά με τη συμφωνία του Δουβλίνου, το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, ενώ ζητείται από όλα τα κράτη μέλη να επιταχύνουν το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στη διάρκεια του δείπνου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και για το Brexit χωρίς την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Οι «27» αναμένεται να επαναλάβουν την πάγια θέση τους πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί από το Λονδίνο το άρθρου 50 της συνθήκης. «Είμαστε απολύτως ενωμένοι και με ενιαία θέση σε όλα τα θέματα», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι διαπραγματευτής της ΕΕ, πρώην επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες και κατέγραψε τις θέσεις τους.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι ηγέτες αναμένεται να παρατείνουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, που κανονικά λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ θα αναζητήσουν συμβιβαστική λύση ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ Ουκρανίας.

Τέλος, σε ότι αφορά το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαιρετίσουν την καταρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) από τα 315 στα 500 δις ευρώ, καθώς και την παράταση της λειτουργίας του μέχρι το 2020.

 Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου