Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤ: Επέκταση του QE ως Δεκέμβριο του 2017


8/12/2016

Μειώνει τις αγορές ομολόγων στα €60 δις το μήνα μετά τα τέλη Μαρτίου. Θα αγοράζει τίτλους με απόδοση κάτω του επιτοκίου καταθέσεων αλλά και λήξης 12μηνου. Θα συνεχιστεί το QE και το 2018 αν χρειαστεί, ξεκαθαρίζει ο Ντράγκι.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που διευκολύνει και τους ελληνικούς σχεδιασμούς.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δις ευρώ το μήνα ως τα τέλη Μαρτίου του 2017 οπότε ήταν έως σήμερα το όριο. Από τον Απρίλιο του 2017 και έως το Δεκέμβριο, οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν αλλά με ρυθμό 60 δις ευρώ το μήνα.

Το πρόγραμμα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση, έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της.  Εάν εν τω μεταξύ επιδεινωθούν οι συνθήκες η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το πρόγραμμα σε όρους μεγέθους ή και χρονικού ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.
Ντράγκι: Επέκταση του QE και το 2018 αν χρειαστεί

Ο διοικητής της ΕΚΤ απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας συνιστούν «tapering».

«Το tapering δεν συζητήθηκε σήμερα» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το γεγονός ότι κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση ως ενός είδους tapering, διευκρίνισε ότι όταν αναφέρεις τον όρο «tapering» αναφέρεσαι σε μια πολιτική που οδηγεί σταδιακά τις αγορές ομολόγων στο μηδέν, κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

Eπισήμανε μάλιστα πως κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έθεσε θέμα tapering.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα ως το Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε επίσης πως αν οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν με τρόπο λιγότερο ευνοϊκό από τον αναμενόμενο ή δεν ανταποκρίνονται στο στόχο για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει και πάλι τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, λέγοντας πως αυτός είναι ο λόγος που η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι αν το επόμενο διάστημα το outlook της οικονομίας γίνει χειρότερο μπορεί να αυξηθεί το πρόγραμμα τόσο σε μέγεθος, όσο και σε διάρκεια.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, αρκετά μετά την ολοκλήρωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως θα επιτρέπονται και οι αγορές τίτλων με απόδοση κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων, στο βαθμό που αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι αγορές κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων είναι μια επιλογή, όχι μια αναγκαιότητα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ΕΚΤ μείωσε το κατώτατο όριο ωρίμανσης για τους επιλέξιμους τίτλους στο 1 έτος, από 2 προηγουμένως.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά στο 0,2% και το 2017 θα ενισχυθεί στο 1,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2%. Το 2018 ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να αυξηθεί στο 1,5%, αντί για 1,6% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2019 θα ανέλθει στο 1,7%.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2016 με ρυθμό 1,7%, το 2017 με 1,7% , το 2018 με 1,6% και το 2019 με 1,6%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου