Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

240 δις κέρδισε η Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού


13/1/2017

Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δις ευρώ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 έως και το 2016, χάρη και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που επικρίνουν οι Γερμανοί πολιτικοί. Η πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στο γεγονός πως τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς δημοσίων ομολόγων θα πρέπει να αντιστραφούν, διότι είναι εις βάρος των Γερμανών αποταμιευτών.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα 16 κρατίδια, δήμοι και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης εξοικονόμησαν 240 δις ευρώ την τελευταία οκταετία.

Μόνο στη διάρκεια του 2016, η Γερμανία εξοικονόμησε ποσό ύψους 47 δις ευρώ χάρη στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο όπου έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πετύχει υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2015 και το 2016, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία άρχισε να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2015. Στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η πτώση των επιτοκίων δανεισμού που καλείται να καταβάλει η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε κατά μέσον όρο επιτόκιο 4,23% ώστε να δανειστεί χρήματα. Το μέσο επιτόκιο δανεισμού είχε μειωθεί στο 2,05% το 2016. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών «Λάιμπνιτς» (RWI Leibniz), αύξηση του κόστος δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προκαλούσε επιπλέον κόστος 21 δις ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν την ΕΚΤ ότι «ληστεύει» τους Γερμανούς αποταμιευτές μέσω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που εφαρμόζει, αν και ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει εμφανίσει στοιχεία ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού είναι προς όφελος των Γερμανών φορολογουμένων οι οποίοι, εκτός από αποταμιευτές, είναι και δανειολήπτες. Σε συνέντευξή του σήμερα στη Suddeutsche Zeitung ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αρχίσει από φέτος να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι «πιθανόν θα ήταν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να σταματήσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από φέτος».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου