Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Διεθνής Αμνηστία για το Ωραιόκαστρο


22/2/2017

Η «δηλητηριώδης πολιτική της δαιμονοποίησης» κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή είπε ο γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σετί κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας στο Παρίσι. Αναφορές και στην Ελλάδα.

Στην νέα ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική στην πολιτική που υπακούει στο αξίωμα «Εμείς εναντίον των άλλων», όπως το ονομάζει, σύμφωνα με το οποίο «πολλές κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες ανακηρύσσουν όσους τους ασκούν κριτική γενικά ‘εχθρούς', στους οποίους στη συνέχεια δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Μετατρέπουν επίσης ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού σε αποδιοπομπαίους τράγους, στους οποίος επιρρίπτουν τις ευθύνες για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δυσχέρειες και τους θέτουν στο περιθώριο».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης στη Γερμανία Μάρκους Μπέεκο «παρατηρούμε ανάλογες τάσεις στις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι στερούνται τα δικαιώματά τους μέσω διαταγμάτων, αλλά έχουμε δει παρόμοια φαινόμενα σε όλες τις περιοχές του κόσμου το 2016. Εδώ ανήκουν μεταξύ των άλλων οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία, οι διώξεις ακτιβιστών στην Ονδούρα, ο αποκλεισμός εθνικών ομάδων στην Ινδία και η βίαιη ‘εκστρατεία κατά των ναρκωτικών' στις Φιλιππίνες». Επιπλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι «περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες χωρίς να γίνεται ο αναγκαίος νομικός έλεγχος» είπε Μπέεκο.


Ακατάλληλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και σε περιπτώσεις άσκησης βίας από την αστυνομία. Για παράδειγμα, «στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε αγόρια από τη Συρία μεταξύ 12 και 16 χρονών δέχθηκαν έλεγχο από την αστυνομία στην Αθήνα επειδή είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα, που θα χρησιμοποιούσαν σε μία παράσταση. Τα παιδιά κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν χτυπήματα και αναγκάστηκαν να γδυθούν κατά τον σχετικό έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας».

Τέλος η έκθεση αναφέρεται και στα δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα, οι οποίοι συναντούν «εμπόδια στην πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η παιδεία και η στέγαση», ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αστυνομική αυθαιρεσία.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου