Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μικρές προσδοκίες για το συριακό στη Γενεύη


24/2/2017

Δέκα μήνες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ξεκίνησε χθες βράδυ νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η σκληρή γραμμή Άσαντ και οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.


Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο ο Άσαντ

Σήμερα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει εξασθενήσει αισθητά. Εμφανώς ισχυρότερη είναι η φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ, η οποία ανήκει μαζί με εκπροσώπους παρόμοιων οργανώσεων και εξόριστους αντικαθεστωτικούς στη λεγόμενη Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τη Συρία. Αυτή συστάθηκε στη Σαουδική Αραβία και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ωστόσο χωρίς τη συνδρομή της Αχράρ αλ Σαμ, που δεν ταυτίζεται πλέον με τις θέσεις της επιτροπής.

Στα βορειοανατολικά της Συρίας κυριαρχεί εν μέρει το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον του οποίου το καθεστώς πολεμά μόνο σποραδικά. Το ίδιο κάνει και απέναντι στο συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Φατάχ αλ Σαμ.

Η στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας το 2015 αναχαίτισε τον κίνδυνο κατάρρευσης του Άσαντ. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη βρίσκεται η επιδίωξη πολιτικής λύσης για τον συριακό εμφύλιο, με πολλές αντιπολιτευόμενες ομάδες να ζητούν ένα μέλλον χωρίς τον Άσαντ. Ένα ενδεχόμενο που απορρίπτουν ωστόσο κατηγορηματικά η Δαμασκός, το Ιράν και η Ρωσία.

Ο ίδιος ο Σύριος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλικά μέσα φάνηκε ανυποχώρητος: «Δεν έχω νικήσει ακόμη. Ο πόλεμός μας δεν έχει τελειώσει».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου