Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Προετοιμάζει το έδαφος ο Γιούνκερ για τις συλλογικές συμβάσεις


23/2/2017

Σε μία πολύ σημαντική δήλωση που αιτιολογεί τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και όσα αναμένεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα, προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς αποσύνδεσε τα μνημόνια από το κοινοτικό κεκτημένο.

Απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο.

Οι δύο ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία), σε επιστολή τους με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2016 (προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι), τόνιζαν πως το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Την εν λόγω επιστολή προς τις ευρωβουλευτίνες φέρεται να έχει δει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα λοιπόν, με την ίδια πηγή, στην επιστολή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει ότι τα μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της Ε.Ε. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ επιχείρησε να καταδείξει ότι η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της και είναι δεσμευμένη με τις κοινές αξίες και αρχές, καθώς και πως στηρίζει τους Έλληνες και την οικονομία της χώρας: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου