Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Κομισιόν δε ζητά μέτρα από τη Γερμανία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών


22/2/2017

Η Γερμανία εκτιμάται πως έκλεισε το 2016 με πλεόνασμα 8,7% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το ιδιαίτερα υψηλό πλεόνασμα της Γερμανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μία ανισορροπία που δεν είναι υγιής για την ευρωζώνη, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε αυστηρές συστάσεις για μετρίαση ή διόρθωση του προβλήματος.

Η Γερμανία εκτιμάται πως έκλεισε το 2016 με πλεόνασμα 8,7% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν μάλιστα να υπολογίζει πως το πλεόνασμα θα παραμείνει στη ζώνη του 8% τουλάχιστον έως το 2018.

Με δεδομένο ότι πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας είναι μέλη της ευρωζώνης, στην πράξη αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη ροή κεφαλαίων προς τη Γερμανία. Μόνο σε ό,τι αφορά το εμπόριο αγαθών, η Γερμανία το 2016 είχε πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και δαπάνες της, ένα μέτωπο όπου τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι το Βερολίνο έχει δημοσιονομικό χώρο.

Στην έκθεσή της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η Επιτροπή σημειώνει πως οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν μικρό ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές επενδυτικές εκκρεμότητες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου