Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Οι επενδυτές χάνουν τις ελπίδες για το Eurogroup


16/2/2017

Τυ Mehreen Khan

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι μειώνονται οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών και οι ανησυχίες για την πορεία προς την έξοδο στις αγορές.

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο περιθώριο ενός ευρύτερου ράλι των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων καθώς οι επενδυτές δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες για ένα μεγάλο βήμα μπροστά στις διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στη συνάντηση του Εurogroup της Δευτέρας.

Παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε ως κρίσιμη ημερομηνία για να ολοκληρώσει η Ελλάδα την αξιολόγηση και να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για μια «περιεκτική» συμφωνία στη σκιά της αναζωπύρωσης των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ.

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει για να κλείσουν τα κενά στους δημοσιονομικούς στόχους, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και τις μεταρρυθμίσεις.

Έχοντας υπομείνει ένα ταραχώδη μήνα, το ελληνικό 2ετές ομόλογο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 9,6%, αύξηση 140 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο. Το ομόλογο, που έχει γίνει βαρόμετρο για την αίσθηση των επενδυτών αναφορικά με την πρόοδο στο πρόγραμμα διάσωσης, έφτασε σε υψηλό οκτώ μηνών ή κοντά στο 10% την προηγούμενη εβδομάδα όταν ξέσπασε μια δημόσια αψιμαχία μεταξύ ΕΕ, ηγούμενη από τη Γερμανία και του ΔΝΤ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έφτασε κοντά στο 8% την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα έχει υποχωρήσει στο 7,78%.

Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών οικονομικών και το ΔΝΤ στη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι η τελευταία σημαντική συνάντηση πριν ξεκινήσει ένα βαρύ εκλογικό ημερολόγιο που αρχίζει με τις ολλανδικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου και τελειώνει στη Γερμανία το Σεπτέμβριο.

Παρά ταύτα αξιωματούχοι ακούγονται αισιόδοξοι ότι θα είναι σε θέση να κάνουν κάποια πρόοδο τη Δευτέρα, στρώνοντας το έδαφος για μια συμφωνία σε μεταγενέστερο Eurogroup στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο.

Η Ελλάδα δεν έχει κάποια «σκληρή προθεσμία» μέχρι τον Ιούλιο, όταν πρέπει να πληρώσει 7 δισ. ευρώ στους πιστωτές της, κάτι που δεν μπορεί να κάνει χωρίς εκταμίευση πόρων.

O Ryan Djajasaputra της Investec περιμένει «ένα συμβιβασμό που θα επιτευχθεί σε κάποιο σημείο, πιθανά ακριβώς πριν τις Ολλανδικές εκλογές».

Οι όροι για τον συμβιβασμό περιλαμβάνουν την νομοθέτηση από την Ελλάδα περίπου 4 δισ. ευρώ έξτρα φόρων και μεταρρυθμίσεων και την αποσαφήνιση για το ΔΝΤ των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα προωθήσουν οι ευρωπαίοι.

Ο Djajasaputra σημειώνει ότι το sell off του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να απειλήσει τις ελπίδες της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018. Η χώρα είναι εκτός αγορών από το 2010 και ήδη επτά χρόνια σε πρόγραμμα.

Ο Djajasaputra προσθέτει: Ακόμα και αν η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές θα είναι σημαντικά υψηλότερα τα επιτόκια από αυτά των προγραμμάτων διάσωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ περιμένει το χρέος να αυξηθεί απότομα χωρίς αναδιάρθρωση. Σίγουρα, η πιθανότητα ενός τέταρτου προγράμματος δεν είναι μηδενική, κάτι που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί.

Οι ελπίδες ότι η οικονομία επιστρέφει σε τροχιά δέχτηκαν χτύπημα αυτή την εβδομάδα καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι το τέταρτο τρίμηνο καταγράφηκε αιφνιδιαστική ύφεση 0,4% του ΑΕΠ, βάζοντας τέλος σε έξι μήνες επέκτασης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου