Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο


19/2/2017

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian, με αφορμή το νέο πακέτο διάσωσης που είναι έτοιμο να φέρει νέες περικοπές.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, η Ελλάδα πηγαίνει σε μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές, ενώ όπως σημειώνει τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αρθρογράφος Helena Smith, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αποφύγει την χρεοκοπία από τον Μάιο του 2010 όταν η χώρα έλαβε 110 δις οικονομικής βοήθειας, σημειώνοντας πως τρία πακέτα διάσωσης μετά, η Αθήνα παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου ύψους 86 δις.

«Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Παράλληλα, ο Guardian, ειρωνεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα».

Την ίδια στιγμή πάντως τονίζεται πως η Ελλάδα έχει πετύχει ένα «αξιοπρόσεκτο» πλεόνασμα με την κοινωνική κρίση όμως να φουντώνει.

«Ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, εξαιτίας των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση», τονίζει ο Guardian.

«Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ''πουλήσουν'' μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό», καταλήγει το άρθρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου