Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Η αβεβαιότητα ρίχνει ξανά τις τράπεζες στην «ανάγκη» του ELA


14/3/2017

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου η οικονομία, όπως υποδεικνύει η αύξηση της ενίσχυσης

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία, όπως υποδεικνύει η αύξηση της ενίσχυσης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να υποκρύπτει δραματικά χαρακτηριστικά εάν δεν λήξει σύντομα το σίριαλ διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μετά την επιβολή των capital controls η χρηματοδότηση από τον ELA μειωνόταν σταθερά κάθε μήνα. Τον Φεβρουάριο όμως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως αποκάλυψε χθες το Reuters, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, Τρίτη, από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ.

Η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας αντανακλά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την επιδείνωση που σημειώνεται σε μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις στις τράπεζες εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 3 δις ευρώ (μείωση κατά 1,5 δις ευρώ, στα 119,75 δις ευρώ ή στο χαμηλότερο σημείο από το 2001 έχουν δείξει τα επίσημα στοιχεία για τον Ιανουάριο).

Παράλληλα τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είχαν αρχίσει να μειώνονται στο τέλος του 2016, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά και σύμφωνα με πληροφορίες αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου