Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Προειδοποίηση Τραμπ για μονομερή δράση κατά της Β. Κορέας


4/4/2017

Των Lionel Barber, Demetri Sevastopulo και Gillian Tett

Κάλεσμα αλλά και προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα για τη στάση της Πιονγιάνγκ, λίγο πριν τη συνάντηση των δύο πλευρών. Μαλακώνει η ρητορική του για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μονομερή δράση για να εξαλείψουν την πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα, εκτός εάν η Κίνα αυξήσει την πίεση στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα συζητήσει την αυξανόμενη απειλή από το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ξι Τζινπίνγκ, όταν θα φιλοξενήσει τον Κινέζο πρόεδρο στην εξοχική του κατοικία στην Φλόριντα αυτή την εβδομάδα, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

«Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Κορέα. Και η Κίνα είτε θα αποφασίσει να μας βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα είτε όχι», είπε ο Ντ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι πολύ καλό για την Κίνα, αν όχι, δεν θα είναι καλό για κανένα».

Έκανε όμως ξεκάθαρο ότι θα ασχοληθεί με τη Βόρεια Κορέα, με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. Ερωτηθείς αν θα εξέταζε ένα «μεγάλο παζάρι» -στο οποίο η Κίνα πιέζει την Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να αποσύρουν αργότερα τα στρατεύματά τους από τη χερσόνησο της Κορέας, ο Τραμπ είπε: Λοιπόν αν η Κίνα δεν πρόκειται να λύσει το θέμα της Βόρειου Κορέας, θα το κάνουμε εμείς. Αυτό σας λέω».

Ο Λευκός Οίκος βλέπει τη Βόρεια Κορέα ως την πλέον άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, μετά την προειδοποίηση του Μπάρακ Ομπάμα στον διάδοχό του για την πρόοδο που έχει κάνει η Πιονγιάνγκ στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να είναι σε θέση να πλήξει τις ΗΠΑ με πύραυλο εξοπλισμένο με πυρηνικά ως το τέλος της πρώτης θητείας Τραμπ», είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη στους Financial Times ο KT McFarland, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ενώ ο Ντ. Τραμπ είναι αυξανόμενα ανήσυχος για τη Βόρεια Κορέα, έχουν μετριαστεί οι απόψεις του για την Ευρώπη. Τόνισε ότι το Brexit θα είναι «μια εξαιρετική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και… πραγματικά καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά είπε ότι είναι λιγότερο πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Νομίζω ότι [το κέντρο] πραγματικά κρατάει. Νομίζω ότι έκαναν καλύτερη δουλειά μετά το Brexit».

Πριν από τη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας, ο Τραμπ αυξάνει τις ελπίδες ότι θα φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τον Ξι, παρά τη σκληρή κριτική για τα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας και την πολιτική της στα επιτόκια. «Έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν. Έχω μεγάλο σεβασμό για την Κίνα. Δεν θα εκπλαγώ αν κάνουμε κάτι που θα είναι πολύ δραματικό και καλό και για τις δυο χώρες, και το ελπίζω».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των επιλογών για τη Βόρεια Κορέα που ο Ντ. Τραμπ ζήτησε μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης. Ενας εξ αυτών είπε ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε, για να υπάρχουν οι επιλογές έτοιμες για τη συνάντηση Τραμπ - Ξι.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν «απόλυτα» εφικτό για τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη Βόρεια Κορέα χωρίς την Κίνα. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει αντιμετώπιση της Πιονγιάνγκ «ένας προς ένα» είπε: «Δεν χρειάζεται να πω τίποτα επιπλέον. Απολύτως».

Εκτός από ένα προληπτικό χτύπημα στη Βόρεια Κορέα, που η διοίκηση Τραμπ δεν αποκλείει αφού όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται βοήθεια, καθώς το Πεκίνο έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγιάνγκ. Αλλά στην Ουάσιγκτον θα εξέταζαν εναλλακτικές που ξεκινούν από περισσότερο αποτελεσματικές κυρώσεις και φτάνουν ως διαφόρων ειδών περισσότερο αμφιλεγόμενες «συγκαλυμμένες» δράσεις.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ είναι να πιέσει σκληρά την Κίνα, προειδοποιώντας για το τι θα επακολουθήσει, αν δεν βοηθήσουν ή δεν συνταχθούν με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του προβλήματος», λέει ο Ντένις Γουάιλντερ, πρώην αναλυτής της CIA για την Κίνα, που αργότερα υπηρέτησε ως ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Τζορτζ Μπους.

«Το σήμα που εκπέμπει είναι ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει δευτερεύουσες κυρώσεις που έχουμε αποφύγει. Είναι κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και ιδιώτες που έχουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», προσέθεσε.

Ο Γουάιλντερ είπε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να πιέσει την Κίνα να μη χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό της Βόρειας Κορέας, κάτι που είναι πηγή εσόδων για την Πιονγιάνγκ. «Μετά πας στις άλλες επιλογές, που είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενες, όπως να πάρεις "καλυμμένη" δράση κατά της Βορείου Κορέας, για παράδειγμα με τη χρήση του κυβερνοχώρου».

Τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα υπογράμμισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ασία, λέγοντας πως η προηγούμενη «πολιτική στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.

Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις προειδοποιήσεις για την αυξανόμενα επικίνδυνη κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας. Τον προηγούμενο μήνα ο Γουάνγκ Γι, υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα, ενώ έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις που εξόργισαν την Πιονγιάνγκ. «Οι δυο πλευρές είναι σαν δυο τρένα που επιταχύνουν καθώς κατευθύνονται το ένα προς το άλλο, με καμία πλευρά να μη δείχνει πρόθεση να υποχωρήσει. Το ερώτημα είναι αν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για μετωπική», δήλωσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου