Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Γιατί έγινε η ''κρίση'' - Δραχμή η μόνη λύση


11/5/2017

Τι οδήγησε στην υπερχρέωση.

Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η είσοδος μας στην ευρωζώνη οδήγησε στην υπερχρέωση του δημοσίου.

Γιατί μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις

Οι μισθοί μειώνονται γιατί είναι ο μόνος τρόπος αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Ονομάζεται εσωτερική υποτίμηση και γίνεται επειδή δεν μπορούμε να μειώσουμε το ευρώ. Επειδή όμως οι χαμηλοί μισθοί είναι μικρό μέρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας (όπως έγραψε ο Κ. Μήλας), η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν θα επιτευχθεί. Ακόμα και αν γινόταν αυτό δεν θα ήταν βιώσιμη επειδή εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως την υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ. Αν για παράδειγμα πετυχαίναμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μπορεί οι ΗΠΑ να υποτιμούσαν το δολάριο έναντι του ευρώ και να χάναμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα είχαμε αποκτήσει.

Στην ιστορία των υφέσεων δεν υπάρχει οικονομία που να ξεπέρασε ύφεση σαν τη δικιά μας με αυξήσεις φόρων και δημοσίων δαπανών. Χαρακτηριστικά οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Μεγάλη Ύφεση με τριπλασιασμό των δημοσίων δαπανών στα πλαίσια του New Deal παρ' όλο που είχε ένα τεράστιο ιδιωτικό τομέα με τεράστια παραγωγή. Αναλυτές λένε ότι χρειάστηκε μεγαλύτερη αύξηση των δημοσίων δαπανών με την είσοδο των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο για να ξεπεράσουν την κρίση.

Η σύγκριση της Ελλάδας με την Κύπρο

Καθημερινά ακούμε από πολιτικούς και δημοσιογράφους να αναφέρουν την Κύπρο ως παράδειγμα χώρας που βγήκε από το μνημόνιο. Το ανέφερε και ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Το μνημόνιο της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με όσα γίνονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έκανε δημοσιονομική προσαρμογή 30%, η Πορτογαλία 14%, η Ισπανία 9%, η Ιταλία 6% και η Κύπρος 8%. Επί πλέον Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση (αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ) ενώ όλες οι άλλες χώρες συμμετέχουν και δεν ζητούν απ' αυτές τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν απ' την Ελλάδα.

ΔΡΑΧΜΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Για να σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση (οι μειώσεις των μισθών) πρέπει να γίνει νομισματική υποτίμηση. Με το ευρώ αυτό είναι αδύνατον άρα πρέπει να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα που θα το εκδίδουμε και θα το ελέγχουμε. Συγχρόνως θα απαλλαγούμε και από τη νόμιμη φοροδιαφυγή που επιτρέπει η συνθήκη της Λισαβώνας και θα μπορεί το ελληνικό κράτος να ελέγχει τα κεφάλαια που έρχονται και φεύγουν από τη χώρα μας.

Η μετάβαση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για ένα χρόνο θα πρέπει οι πολίτες να τρώνε με κουπόνια που είναι μία μορφή συσσιτίων. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα διαρκέσει συνολικά ένα με δύο χρόνια. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρωτογενής πληροφόρηση για τις επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ. Η έκθεση της Κομισιόν είναι απόρρητη. Ας δούμε όμως τι θα γίνει από δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

1. Το δημόσιο χρέος θα διαγραφεί κατά 86% με συντεταγμένη έξοδο σύμφωνα με διαρροή της ΕΚΤ.

2. Το ιδιωτικό χρέος θα μετατραπεί σε δραχμές.

3. Θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ ύψους 50 δις ευρώ με ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας όπως αποκάλυψε ο Β. Σόιμπλε.

4. Θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ για να ανοικοδομηθεί η οικονομία μας σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της Μέρκελ. Χαρακτηριστικά είπε ''θα σας πληρώσουμε να φύγετε από το ευρώ΄''.

5. Οι καταθέσεις θα μειωθούν κατά το ποσοστό υποτίμησης.

Τι θα γίνει αν μείνουμε στο ευρώ.

1. Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα διαλυθεί και η ασφάλιση θα γίνει ιδιωτική.

2. Η δημόσια περιουσία θα εκποιηθεί όπως συμβαίνει ήδη.

3. Η εσωτερική υποτίμηση θα συνεχιστεί είτε με μνημόνια είτε με τον λεγόμενο κόφτη που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια όπως έχει πει και ο Κ. Σημίτης.

4. Η μετανάστευση θα συνεχιστεί και ο πληθυσμός θα μειώνεται ες αεί.

5. Τα ελεύθερα επαγγέλματα θα αφανιστούν προς όφελος εταιρειών που θα εφαρμόζουν οικονομίες κλίμακος όπως είπε ο Π. Τσακλόγλου που συμμετείχε στα Eurogroup μέχρι το 2014.

6. Το ίδιο θα γίνει και με τους αγρότες. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα καταλήξουν σε 5 με 10 εταιρείες.

7. Το ελληνικό έθνος-κράτος θα διαλυθεί και η εθνική κυριαρχία θα εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου στην ηγέτη της ευρωζώνης δηλαδή στην Γερμανία.

8. Με την απαξίωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και με την έλλειψη ελέγχου της διακίνησης των κεφαλαίων από και προς τη χώρα μας, θα μας αγοράσουν κυριολεκτικά οι ξένοι.

9. Θα γίνει Προτεσταντοποίηση της Ελλάδας.

Ο πληθωρισμός με την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και υποτίμηση κατά 50% έχει υπολογιστεί από τον Θεόδωρο Μαριόλη σε μονοψήφιο ποσοστό. Θα είναι ελεγχόμενος γιατί είναι πολύ πιθανόν το νέο νόμισμα να είναι συνδεδεμένο με το ευρώ Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολόγισε τον δημοσιονομικό συντελεστή (1.7) ενάμισι χρόνο τουλάχιστον πριν βρει λάθος του το ΔΝΤ που τον υπολόγισε σε 0.5.

Περισσότερα στοιχεία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου