Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Θέλουμε 20 χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα


26/5/2017

Αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε στο CNBC ότι «θα χρειαστούν 20 χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα». Υπογράμμισε πως δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, για να καθορίσουν πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ υποστήριξε ότι λόγω πίεσης χρόνου θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα σε τρεις εβδομάδες. Τόνισε πως θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν υπήρχε ένας «Έλληνας Μακρόν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται αξιωματούχο του ΔΝΤ με καλή ενημέρωση γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της πριν περάσουν 20 χρόνια. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούμε 20 χρόνια για να διορθώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα παραμείνει πονοκέφαλος η Ελλάδα»

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά ακόμα και τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη. Ανέφερε πως το ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη παρά το ότι βρίσκεται στα «προγράμματα διάσωσης» από το 2010, δήλωσε πως η θέση του δεν του επιτρέπει να προτρέψει για νέα χρηματοδότηση. «Ως οικονομολόγος θα μπορούσα να συμφωνήσω με την επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ να μεταφέρω στο Συμβούλιο μας πως θα χρειαστούμε νέο πρόγραμμα στο μέλλον, την ώρα που ήδη εργαζόμαστε πάνω στο τρέχον πρόγραμμα.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία»

Δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία με τους Ευρωπαίους σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι οι επικείμενες αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας προς τους πιστωτές της τον Ιούλιο, θα διασφαλίσουν την επίτευξη μιας συμφωνίας σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Ανέφερε πως ο στόχος παραμένει μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και εκτίμησε πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες υποχωρήσεις. «Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποια παραχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Ζητείται «Έλληνας Μακρόν»

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα ήταν πολύ πιο σίγουρο για το ελληνικό ζήτημα σε περίπτωση που υπήρχε ένας «Έλληνας Μακρόν». Αναφερόμενος εστίαση του Γάλλου προέδρου σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, δήλωσε πως αν υπήρχε ένας Έλληνας Μακρόν το Ταμείο «θα συμμετείχε άμεσα στο πρόγραμμα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου