Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία από τις Βρυξέλλες


2/5/2017

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.   

«Πολύ καλό νέο για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την προκαταρκτική συμφωνία στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα είναι η επικύρωση από το Εurogroup και η συμφωνία για το χρέος.          

Από την πλευρά ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό τώρα θα συνοδευτεί από συζητήσεις τις επόμενες βδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους», καταλήγει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.          

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε ότι τα τεχνικά κλιμάκια από όλους τους θεσμούς εργάσθηκαν σκληρά τις τελευταίες ημέρες και νωρίς σήμερα το πρωί έφτασαν σε μια προκαταρτική συμφωνία για ένα πακέτο πολιτικών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. «Αυτό θα πλαισιωθεί από μια επιπλέον συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», τόνισε.


Ψήφιση της συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαΐου

H εκπρόσωπος  του επίτροπου Μοσκοβισί ανέφερε παράλληλα ότι η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές «ανοίγει την πόρτα για μια άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», καθώς η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε τη πρόθεσή της να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και συμπλήρωσε πως υπάρχει μια «ξεκάθαρη σειρά γεγονότων» ως προς τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η ελληνική βουλή θα πρέπει να ψηφίσει το πακέτο της συμφωνίας μέχρι το Εurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο θα συζητήσει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, τη βιωσιμότητα του χρέους, τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου