Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Υ. Βεντρίν: Να ασχοληθούμε με τα αίτια του λαϊκισμού


12/5/2017

Την εκτίμηση ότι οι ουσιαστικές γαλλογερμανικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ευρώπης θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές και όχι νωρίτερα, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk o 70χρονος Σοσιαλιστής επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για τη μεταρρυθμιστική πολιτική του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου, είναι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου:

«Πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία σε βάρος της Μαρίν Λεπέν. Γύρω του δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός για να αποτραπεί η εκλογή Λεπέν. Ανοίγω μια παρένθεση: εδώ και 2-3 χρόνια γνωρίζαμε απ΄όλες τις διαθέσιμες έρευνες ότι η Μαρίν Λεπέν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, αλλά ότι θα έχανε εκεί όποιος κι αν ήταν ο αντίπαλός της. Οι ανησυχίες σε Γερμανία, Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπήρχε ρίσκο μολονότι η κυρία Λεπέν πέτυχε υψηλό ποσοστό. (…) Υπάρχει πλέον ανακούφιση και αυτό είναι ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια του νέου προέδρου. Είναι πολύ θετικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία».

Παρά ταύτα, όπως υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τόσοι πολλοί Γάλλοι ψήφισαν εντέλει την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά.

«Το πρόγραμμα του Μελανσόν είναι εξίσου παράλογο με αυτό της Λεπέν. Οι αρχιτέκτονες της παγκοσμιοποίησης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος των τελευταίων 30 χρόνων θα πρέπει να επιχειρήσουν να κατανοήσουν αυτό το φαινόμενο. Δεν αρκεί να καταδικάζει κανείς το λαϊκισμό, χωρίς να ασχολείται με τα αίτιά του».


Μετά τις γερμανικές εκλογές οι διαπραγματεύσεις

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ Μακρόν και Γερμανίας θα ξεκινήσουν μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο και όχι νωρίτερα. Ποιος θα είναι όμως ο στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών;

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια πολύ φιλοευρωπαϊκή στάση. Έχει καταθέσει προτάσεις. Από γερμανικής πλευράς και ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι καγκελάριος, θα πουν στους Γάλλους: μπορούμε ευχαρίστως να κάνουμε κάτι μαζί για την Ευρώπη, εκτιμούμε τις θέσεις του Μακρόν. Θα πουν όμως επίσης: για να πάρουμε και πάλι στα σοβαρά τη Γαλλία θα πρέπει να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις. Τα διαπραγματευτικά περιθώρια του Μακρόν για μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία το ερχόμενο φθινόπωρο θα εξαρτηθούν από το εάν θα μπορέσει να δρομολογήσει προηγουμένως μια μεταρρυθμιστή διαδικασία στη Γαλλία. Μέχρι στιγμής πάντως οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούσουν ούτε για ενιαίο προϋπολογισμό της ευρωζώνης ούτε για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης».


Αυτό ισχύει φυσικά και για τα ευρωομόλογα.

Ο Υμπερ Βεντρίν εκτιμά πάντως ότι εντέλει οι δυο μεγάλες χώρες της ΕΕ θα καταφέρουν να βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης προκειμένου να αναζωογονήσουν την ευρωζώνη. Ενδεχομένως όμως όχι απαραίτητα στη βάση των προτάσεων Μακρόν, όπως λέει.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου