Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Nέo κύμα προσφύγων από τη Λιβύη


7/5/2017

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες Σάββατο δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι ξεκινώντας από τις λιβυκές ακτές, επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία.

Πάνω από τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν χθες νότια της Σικελίας. Έχουν εντοπισθεί όμως άλλα είκοσι πλεούμενα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λιβύη και Ιταλία. «Υπάρχουν ακόμη δεκάδες φουσκωτές βάρκες στις οποίες έχουν επιβιβασθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Aπό χθες το βράδυ οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν», αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για πολύ δύσκολες συνθήκες, στις οποίες οι διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. O κύριος στόχος, φυσικά, είναι να μπορέσουν να περισυλλεγούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, ζωντανοί. Μέρος των διασωθέντων θα φτάσει σήμερα στα λιμάνια της Σικελίας και της Καλαβρίας, ενώ όλα τα κέντρα στα οποία μεταφέρονται «οι απελπισμένοι της θάλασσας», όπως τους αποκαλούν στην Ιταλία, είναι και πάλι υπερπλήρη.


Εξοργίζει η εν ψυχρώ δολοφονία νεαρού μετανάστη

Συγκίνησε και εξόργισε τους Ιταλούς η είδηση ότι ένας μετανάστης 21 ετών δολοφονήθηκε με περίστροφο από διακινητή. Ασύλληπτη αιτία το ότι ο νέος αρνήθηκε να δώσει στον δουλέμπορο το αθλητικό του καπέλο. Η ιταλική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα προς εξακρίβωση όλων των λεπτομερειών της τρομερής αυτής ιστορίας, η οποία δείχνει πόσο αξίζει για τους δουλεμπόρους η ζωή των μεταναστών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα εισαγγελίας της Σικελίας σχετικά με τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον Τύπο, η λειτουργία τους στο μέλλον πρόκειται να συντονισθεί στενότερα από την ιταλική Ακτοφυλακή. Αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο με όλες τις ΜΚΟ στο οποίο θα αναφέρονται ξεκάθαρα οι πηγές χρηματοδότησής τους.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου