Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Κοινοί Ευρωπαϊκοί κανόνες στα συνταξιοδοτικά προγράμματα


30/6/2017

Να δημιουργήσει συνθήκες ενοποίησης σε μια άκρως κατακερματισμένη αγορά, αυτή των συνταξιοδοτικών πακέτων επιχειρεί η Κομισιόν. Η στόχευση σε μια αγορά που μπορεί να φτάσει τα 2,1 τρις μέχρι το 2030 και τα προβλήματα.

Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστές θα έχουν πρόσβαση σε πάνω από 240 εκατ. ανθρώπους που αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους, σε ολόκληρη την ΕΕ, στο πλαίσιο προτάσεών της για διασυνοριακό συνταξιοδοτικό σύστημα που αποκάλυψαν οι Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν παρουσίασε την Πέμπτη προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν (pan-European Personal Pension Product - PEPP), ένα απλό και αποδοτικό συνταξιοδοτικό πλάνο που θα μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.

Το PEPP έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αποταμιευτές στην ΕΕ περισσότερες επιλογές, στην κατακερματισμένη και ανομοιογενή ευρωπαϊκή αγορά, όπου σε κάποια κράτη μέλη σχεδόν δεν υπάρχουν επιλογές.

Αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους παρόχους, ώστε να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή κοινή αγορά για προσωπικές συντάξεις, που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν σε 2,1 τρις ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Το PEPP είναι σημαντικό ορόσημο προς την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ένωσης (capital market union)», τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

«Έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς θα προσφέρει στους αποταμιευτές σε όλη την ΕΕ περισσότερες επιλογές όταν βάζουν χρήματα στην άκρη για τη σύνταξή τους. Θα δημιουργήσει ανταγωνισμό επιτρέποντας σε περισσότερους παρόχους να προσφέρουν αυτό το προϊόν εκτός των εθνικών αγορών τους».

Η Κομισιόν προτείνει τα PEPPs να έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά όπου κι αν πωλούνται στην ΕΕ και μπορούν να προσφέρονται από ένα εύρος παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, επαγγελματικά, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές εταιρίες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις υφιστάμενες κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές, προσωπικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ή εναρμονιστούν με τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Οι πάροχοι θα μπορούν να αναπτύσσουν PEPPs σε αρκετά κράτη μέλη και να συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία. Οι πάροχοι PEPP θα μπορούν επιπλέον να τα διανέμουν σε καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω διαδικτυακών καναλιών, με το PEPP να αναμένεται να φανεί ελκυστικό σε πολίτες που μετακινούνται πολύ και σε αυτοαπασχολούμενους.

Οι δυνατότητες των παρόχων στην αγορά επίσης είναι σημαντικές, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι το PEPP θα μπορούσε να διπλασιάσει την αγορά προσωπικών συντάξεων σε 2,1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Αυτό με την υπόθεση πως το PEPP θα λάβει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από τα κράτη μέλη», υπογράμμισε η Κομισιόν.

Η Επιτροπή έχει προτείνει τα κράτη μέλη να χορηγήσουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση στα PEPPs που αυτή τη στιγμή προσφέρεται σε παρόμοια, ήδη υφιστάμενα εθνικά προϊόντα.

Η Aviva, ο βρετανικός πάροχος συντάξεων, υποστήριξε πως η πρόταση ενέχει προκλήσεις. «Η Ευρώπη φιλοξενεί ένα πολύ ανομοιόμορφο τοπίο στις συντάξεις, με τη φορολογία, τα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα, τα δημογραφικά στοιχεία και τις πολιτιστικές προσδοκίες, όλα να διαφέρουν», εξήγησε ο Alistair McQueen, επικεφαλής αποταμίευσης και συντάξεων στην Aviva.

«Οποιαδήποτε απόπειρα να απλωθεί ένα μοναδικό ‘’τραπεζομάντηλο’’ πάνω από ολόκληρη αυτή την περίπλοκη ήπειρο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση».

«Μπορεί να υπάρξει ζήτηση για PEPP από τον πληθυσμό που μεταναστεύει εσωτερικά στην ΕΕ, αλλά αυτό παραμένει μια σχετικά στοχοποιημένη δραστηριότητα με μόνο 1,4 εκατ. ανθρώπους να μεταναστεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη το 2015».

Εκτιμάται ότι 67 εκατ. άτομα στην ΕΕ έχουν εκούσιο, προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, από τα 243 εκατ. των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 25 με 39 ετών.

Οι προτάσεις για το PEPP θα συζητηθούν στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου