Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

H Αθήνα επιστρέφει στις αγορές


18/7/2017

Των Kate Allen και Dan McCrum

Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα η έκδοση 5ετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια «εξορίας». Το θετικό momentum και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών. Γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο έκδοσης τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει κυβερνητικά ομόλογα για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, κάτι που αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη της προθυμίας των επενδυτών να ξεχάσουν τα παλιά προβλήματα του πρώην παρία των κρατικών δανειοληπτών.

Η νοτιοευρωπαϊκή χώρα αναμένεται να πουλήσει πενταετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη, επισημαίνουν τραπεζίτες που γνωρίζουν τα σχέδια.

Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί μετά την αναστάτωση του περασμένου μήνα, όταν οι κεντρικές τράπεζες υπαινίχθηκαν μια όπως φαίνεται συντονισμένη μεταστροφή προς τη νομισματική σύσφιξη, παρότι οι αποδόσεις αναφοράς έχουν αυξηθεί.

Υπάρχει «πολύ θετικό momemtum» και «οι αγορές πίστωσης εξακολουθούν να αισθάνονται πολύ υγιείς», ανέφερε ένας τραπεζίτης. «Η αγορά είναι ανοικτή για την Ελλάδα», επεσήμανε ένας άλλος.

Με μεγάλο μέρος του κυβερνητικού χρέους της ευρωζώνης να παράγει αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές «κυνηγούν» τίτλους που προσφέρουν καλύτερους όρους. Την περασμένη εβδομάδα, μια δημοπρασία ελληνικών τίτλων 13 εβδομάδων, αξίας 813 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε στο 2,33% και προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, υπογράμμισε ο πρώτος τραπεζίτης.

Η πιθανή πώληση έρχεται ελάχιστες εβδομάδες, αφότου η Αργεντινή εξέδωσε ομόλογα αιώνα -με λήξη στα 100 χρόνια- αξίας 2,75 δις δολαρίων, με απόδοση περίπου 8%, καθώς οι επενδυτές κοιτούσαν μελλοντικά εστιάζοντας στον αντίκτυπο μιας ρεφορμιστικής κυβέρνησης και όχι στο ιστορικό πτωχεύσεων της χώρας.

Οι τραπεζίτες, επιπλέον, υπογράμμισαν το ευνοϊκό timing μιας έκδοσης αυτό τον μήνα. Η Ελλάδα προσπαθεί να ξαναμπεί στις αγορές κεφαλαίου πριν τη συνηθισμένη διακοπή των τραπεζών. Μόλις οι επενδυτές επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο, η προσοχή θα στραφεί στην προοπτική νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη για ρίσκα.

Από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2010, η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει νέο χρέος μόνο δύο φορές, το 2014, με την έκδοση ομολόγων τριετούς και πενταετούς λήξης, αξίας 4,5 δις ευρώ.

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σπάνια. Το ομόλογο του Απριλίου του 2019, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με απόδοση 4,95%, διαπραγματευόταν χθες με απόδοση περίπου 3,55%.

Ένα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια τόνισε πως η νέα έκδοση είναι πιθανό να έχει απόδοση άνω του 4,5%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου