Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

Der Standard: Ορόσημο οι ιδιωτικοποιήσεις μονάδων της ΔΕΗ


02/12/2017

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για περαιτέρω μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τη συμφωνία. "Έχουμε οριστικοποιήσει το σχέδιο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (τη λεγόμενη συμφωνία επιπέδου προσωπικού)", δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κρατική τηλεόραση. Τη Δευτέρα, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες και να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, πρόσθεσε.

Ορόσημο

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Αθήνας, επιτεύχθηκε ένα ορόσημο ιδιωτικοποίησης: τεσσάρων από τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν το 2018. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων, από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη την Παρασκευή το βράδυ.

Η ένωση της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) ανακοίνωσε απεργίες για την αποτροπή της πώλησης. "Αντιστεκόμαστε", ανέφερε στην αρχική σελίδα της ένωσης.

Στο επίκεντρο της τρέχουσας ανασκόπησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης υπήρξαν οι μεταρρυθμίσεις για το δικαίωμα στην απεργία, η εφαρμογή μέτρων λιτότητας στη διοίκηση και τα επισφαλή δάνεια σε τράπεζες συνολικού ύψους άνω των 100 δις ευρώ.

Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα από το 2010 ύψους 86 δις. ευρώ, λήγει τον Αύγουστο του 2018. Η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι τότε θα ανακτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να μπορέσει να δανειστεί μόνη της.

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου