Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Νέα προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου


31/5/2018

Η ιταλική κρίση μοιάζει με δράμα χωρίς τέλος. Τώρα Λέγκα και Πέντε Αστέρια προσπαθούν να προτείνουν και πάλι τη δική τους κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Ο Λουίτζι Ντι Μάϊο ζήτησε από τον Ματέο Σαλβίνι να αναθέσει διαφορετικά καθήκοντα  στον οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα. Όπως διαρρέει, ο οικονομολόγος για τον οποίο  μπλόκαρε ο σχηματισμός της κυβέρνησης (λόγω του βέτο που προέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα) θα μπορούσε τελικά να μη γίνει υπουργός Οικονομικών, αλλά Εξωτερικών.

Τα Πέντε Αστέρια πιέζουν για να βρεθεί λύση, διότι τα ποσοστά τους σημειώνουν ελαφρά κάμψη στις δημοσκοπήσεις. Η Λέγκα (η οποία τώρα κερδίζει μέχρι και το 10% στην πρόθεση ψήφου) εμφανίζεται πιο διστακτική αλλά οι επαφές συνεχίζονται.


Θα έχει πολιτική στήριξη ο Κοταρέλι;

Είναι σαφές ότι πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια πριν συσταθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι με θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει να δει αν θα πρέπει να επιστρέψει στις μελέτες του ή αν θα περάσει το καλοκαίρι στο κυβερνητικό μέγαρο.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα λάβει πολιτική στήριξη. Προς το παρόν τα κόμματα δηλώνουν ότι δεν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, διότι φοβούνται την αρνητική αντίδραση των ψηφοφόρων. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιλεγεί μια φόρμουλα «εποικοδομητικής αποχής».


Σενάρια

Η μόνη δυνατότητα -αν αποτύχει η διαπραγμάτευση για κυβέρνηση Λέγκα και Πέντε Αστέρων- είναι να γίνει μια ξεκάθαρη συμφωνία. Να διαρκέσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τον Σεπτέμβριο (να μπορέσει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στην οικονομία, ιδίως για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά 2%) και αμέσως μετά να γίνουν εκλογές.
Οι αναλυτές όμως επιμένουν ότι για τη σταθερότητα της οικονομίας και για να περιορισθούν αρνητικές εκπλήξεις με τα σπρεντ θα ήταν καλό να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα μια πολιτική κυβέρνηση έστω και αν εκφράζει σειρά αμφιβολιών επί της σημερινής δομής της ευρωζώνης.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου