Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο Κιμ «τρίπλαρε» τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη


12/6/2018

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά της Β. Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε σημαντικές παραχωρήσεις, όπως τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ν. Κορέα. Η διατήρηση των κυρώσεων που περνά από την… Κίνα και η «παράσταση» μπροστά στις κάμερες.

Η σουρεαλιστική συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη πιθανότατα συνοψίστηκε καλύτερα από την παράσταση του πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν. Φορώντας το κόκκινο καπέλο που έγραφε «Κάνε την Αμερική Πρώτη Ξανά», μαύρα γυαλιά και ένα μπλουζάκι που έφερε το σήμα του χορηγού του, ενός κρυπτονομίσματος που έχει στόχο τη διευκόλυνση συναλλαγών μαριχουάνας, ξέσπασε σε κλάματα στο CNN καθώς ανακήρυξε τη 12η Ιουνίου ως μια «μεγάλη ημέρα» για τον κόσμο.

Η συγκλονιστική συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της Συνόδου ενίσχυσε την αύρα ενός τηλεοπτικού θεάματος τύπου reality. Για περισσότερο από μία ώρα, σε ένα δωμάτιο γεμάτο δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε μια λίστα αμερικανικών παραχωρήσεων που πάνε πολύ πιο πέρα απ’ ό,τι ο κος Κιμ θα μπορούσε να φανταστεί.

Μαζί με μια υπόσχεση να σταματήσει τις κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να υπογραφεί σύντομα μια επίσημη συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών και έδειξε την ισχυρή θέλησή του να αποσύρει εντέλει τους 32.000 Αμερικανούς στρατιώτες που εδρεύουν στη Νότια Κορέα (δεν φαίνεται να έχει διαβουλευτεί πριν αποφασίσει μονομερώς να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις).

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύντομη κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο άνδρες μπορεί να μεταφραστεί ως μια νίκη για τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας. Εκτός από τις αδιάφορες δεσμεύσεις των δύο πλευρών για τη δημιουργία νέων σχέσεων και την εργασία προς την κατεύθυνση της ειρήνης, το έγγραφο δέσμευσε την Πιονγιάνγκ απλά «να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου».

Ο κος Τραμπ επέλεξε να αγνοήσει το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιμ ίσως μεταφράσει τη φράση ως απομάκρυνση της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας από τη Νότια Κορέα σε αντάλλαγμα μιας αποπυρηνικοποίησης του Βορρά. Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από τον Κιμ, ο Αμερικανός πρόεδρος παραπονέθηκε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο στη Σύνοδο, ώστε να συμφωνήσει ένα περισσότερο ολοκληρωμένο σχέδιο αποπυρηνικοποίησης.

Χρονοτρίβησε με τη δέσμευση της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει τους εναπομείναντες Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο της Κορέας και μίλησε αόριστα για την υπόσχεση του Κιμ να καταστρέψει ένα κέντρο δοκιμής πυραύλων κάποια στιγμή στο μέλλον. Αμφότερες οι υποσχέσεις δεν έχουν καμία ουσία από την πλευρά του Κιμ.

O κ. Τραμπ τόνισε ότι οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα αρθούν μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την αποπυρηνικοποίηση. Αλλά η εφαρμογή των κυρώσεων αυτών βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Κίνας, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και χρηματοδότη της Βόρειας Κορέας. Την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης επέμεινε ότι οι κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν, για να επιβραβευθεί η δέσμευση της Βόρειας Κορέας στην ειρήνη.

Αν ο κ. Τραμπ αλλάξει γνώμη και επιχειρήσει να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, είναι πλέον πολύ δύσκολο η Κίνα να είναι πρόθυμη να τις εφαρμόσει. Το Πεκίνο έμεινε απλός παρατηρητής στη Σύνοδο αυτή, αλλά θα χαιρετίσει τις κουβέντες του κ. Τραμπ για αποχωρήσεις στρατιωτών και ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ, τις οποίες αποκάλεσε «πολύ ακριβές» και «πολύ προκλητικές». Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της Κίνας είναι η τελική απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη γειτονιά της.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τραμπ έδωσε κάποιες ενδείξεις για τον τρόπο που σκέφτεται όταν ζήτησε να δουν όλοι τη συμφωνία «από τη σκοπιά του real estate». Συμβούλευσε τον κ. Κιμ να φανταστεί τι δυνατότητες κρύβουν οι «όμορφες παραλίες» του, αν σταματούσε να τις χρησιμοποιεί για στρατιωτικές ασκήσεις και τις χρησιμοποιούσε αντίθετα για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων.

Πίσω από τους συλλογισμούς αυτούς βρίσκεται η ορθή εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα έχει πολλά να κερδίσει, αν μπορεί να λάβει τη στήριξη των ΗΠΑ και των καπιταλιστών γειτόνων της για την ανάκτηση της κατεστραμμένης κομμουνιστικής οικονομίας της. Αλλά αν μπορεί να λάβει βοήθεια για να ανατάξει την οικονομία της, διατηρώντας παράλληλα τα πυρηνικά της όπλα, αυτή είναι σίγουρα η προτιμητέα επιλογή.

Είναι αρκετά πιθανό ο κ. Τραμπ να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αλλάξει γνώμη για ορισμένες από τις υποσχέσεις που έδωσε. Είναι επίσης πιθανό η, κατά τα φαινόμενα, υπερβολική επίδειξη καλής θέλησης προς τον δικτάτορα να οδηγήσει σε πραγματικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Πιονγιάνγκ.

Αλλά μέχρι τώρα ο κ. Κιμ είναι αυτός που έχει δείξει πως είναι ο πιο ευφυής διαπραγματευτής.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου