Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

«Στην Ελλάδα η μετάβαση γίνεται ανεξέλεγκτα»


19/10/2018

Οδοιπορικό στη δυτική Μακεδονία που δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καταγράφει την κρίση που περνάει ο κλάδος της εξόρυξης λιγνίτη. Στην εισαγωγή του άρθρου αναφέρεται: «Και στην Ελλάδα οι μέρες της εξόρυξης λιγνίτη είναι μετρημένες. Ωστόσο κανείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος για τα λάθη του παρελθόντος. Μια καταστροφή για τη χώρα και τους ανθρώπους. Ένα οδοιπορικό σε μια ξεχασμένη περιοχή στην άκρη της Ευρώπης».

Στη συνέχεια ο ρεπόρτερ επισημαίνει: «Για μισό αιώνα η περιοχή γύρω από την Κοζάνη ήταν το συνώνυμο της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας, αφού ένα μεγάλο μέρος του ρεύματος προέρχονταν από εδώ. Στο μεταξύ έχει αφεθεί στο έλεος της κρίσης. Το τι φέρνει ο λιγνίτης όταν έρχεται και, ακόμη χειρότερα, το τι αφήνει πίσω του όταν φεύγει: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν μπορεί κανείς να το παρατηρήσει και να το καταλάβει αυτό καλύτερα απ' ό,τι εδώ».

Παρακάτω ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής: «Η δυτική Μακεδονία δεν είναι ιδιαίτερα ευλογημένη περιοχή. Το καλοκαίρι έχει πολλή ζέστη και το χειμώνα πολύ κρύο. Μια άγονη έκταση μακριά από τις σημαντικές εμπορικές οδούς. Ο λιγνίτης ήρθε τη δεκαετία του '50 ως δώρο Θεού στην φτωχή περιοχή. Κατασκευάστηκαν εργοστάσια, τα ορυχεία αναπτύχθηκαν γρήγορα, το ίδιο και η ευημερία του τόπου. Οι εργάτες στα ορυχεία έβγαζαν πολύ περισσότερα χρήματα από όλους τους υπόλοιπους».

Μεταξύ άλλων γίνεται και σύγκριση με την κατάσταση στη Γερμανία, όπου το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη.

«Πολλά θυμίζουν τις συζητήσεις που γίνονται για το λιγνίτη στη Γερμανία. Και εδώ το διακύβευμα είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και εδώ ολόκληρες περιοχές εξαρτώνται από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη. Μόνο που στη Γερμανία υπάρχει μια επιτροπή που συζητά αυτές τις ριζικές δομικές αλλαγές, προτείνει εναλλακτικές θέσεις εργασίας και τρόπους στήριξης των περιοχών – ενώ στην Ελλάδα η διαδικασία γίνεται ανεξέλεγκτα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου