Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Ούτε αύξηση μισθού ούτε προοπτική «βλέπουν» οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα


11/1/2019

Μηδενικές προσδοκίες για την εξέλιξη των μισθών τους και έλλειμμα αισιοδοξίας για το μέλλον της εργασίας τους χαρακτηρίζουν τους Έλληνες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΕ «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας».

Η Συνομοσπονδία, που πραγματοποίησε για δεύτερη φορά τη συγκεκριμένη έρευνα κοινής γνώμης, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας και της εταιρείας Alco, εντοπίζει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων αποτυπώνεται σαφώς τόσο το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης εργασίας όσο και η παγίωση της ποιοτικής υποβάθμισης των εργασιακών όρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η απαισιοδοξία ως προς το μέλλον και την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες αφορά το 56% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα, όταν το ερώτημα απευθύνεται στους μερικώς απασχολουμένους, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 71%, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 1.500 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους. Αυτό, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, δείχνει πως η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο.


Παράλληλα, μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζει βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της θέσης του για το επόμενο εξάμηνο, ενώ περίπου 3 στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα (το σχετικό ποσοστό για τους μερικώς απασχολουμένους ανέρχεται στο 40%) αποτυπώνοντας τον μεγάλο βαθμό παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα, όπως επισημαίνει η συνομοσπονδία, στον δείκτη «ποιότητα εργασίας». Συγκεκριμένα, το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα των όρων εργασίας. Μάλιστα, ο δείκτης αυτός είναι ο μόνος που επιδεινώθηκε, και μάλιστα κατά 13 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση-έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 3 μήνες, επίσης για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί πως η ποιότητα των όρων εργασίας είναι σύνθετος δείκτης εντός του οποίου εκφράζονται αναντιστοιχίες αμοιβών με τον φόρτο εργασίας και των σπουδών με τη θέση ή το αντικείμενο εργασίας, με την έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας κλπ. Και όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η μη ικανοποίηση από την ποιότητα των συνθηκών εργασίας είναι από τους κυριότερους παράγοντες του επώδυνου φαινομένου του brain drain, που παραμένει μη αναστρέψιμο αριθμώντας περίπου 450.000 άτομα, που στην πλειονότητά τους είναι νέοι υψηλών εκπαιδευτικών προσόντων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου