Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Το τουρκικό ποδόσφαιρο, τα χρέη μαμούθ και η… προεκλογική ρύθμιση


9/1/2019

Της Laura Pitel

Μέτρα ελάφρυνσης για χρέη μαμούθ, ύψους $1,85 δις εξασφάλισαν οι τρεις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης και η Τραμπζονσπόρ. Οι πιέσεις για μεταγραφές, η κακή οικονομική διαχείριση και το πλήγμα από τη βουτιά της λίρας. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Οι μετοχές τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων πραγματοποίησαν άλμα τη Δευτέρα μετά την είδηση πως θα τους προσφερθεί η δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν το τεράστιο χρέος τους.

Οι «τρεις μεγάλοι» της Κωνσταντινούπολης, η Γαλατασαράι, η Φενερμπαχτσέ και η Μπεσίκτας, μαζί με την ομάδα του Εύξεινου Πόντου, την Τραμπζονσπόρ, έλαβαν σημαντική ώθηση στις τιμές των μετοχών τους μόλις έγινε γνωστό πως τουρκικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει να ελαφρύνουν χρέη που ξεπερνούν το $1,85 δις (10 δις τουρκικές λίρες).

«Τα οικονομικά των ομάδων μας δεν είναι πλέον βιώσιμα» δήλωσε o Γιλντιρίμ Ντεμιρερέν, πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, σε συνέντευξη του στο φιλοκυβερνητικό αθλητικό κανάλι A Spor το βράδυ της Δευτέρας. «Το χρέος τους δεν θα σταματήσει να αυξάνεται. Οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπνεύσουν».

Ο Χουσεϊν Αϊντίν, πρόεδρος της ένωσης τραπεζών της Τουρκίας, δήλωσε στο ίδιο πρόγραμμα ότι οι τουρκικές ομάδες είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου αδυνατούσαν να πληρώσουν τους τόκους. «Πρέπει να επιτρέψουμε στις ομάδες να είναι πιο άνετες, πιο ευέλικτες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί να δεσμευτούν σε νέους κανόνες για να μπουν σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι.

Η μετοχή της Γαλατασαράι ολοκλήρωση τη συνεδρίαση με άνοδο 7,4%. Η μετοχή της Μπεσίκτας κέρδισε 5,7%, ενώ αυτή της Φενερμπαχτσέ ενισχύθηκε 4,1%. Η μετοχή της Τραμπζονσπόρ κινήθηκε 1,3% υψηλότερα. Οι τέσσερις ομάδες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 2002 και 2005.

Οι τουρκικές ομάδες είναι διάσημες για την κακή οικονομική τους διαχείριση. Η πίεση να ξοδέψουν εκατομμύρια σε κορυφαίους παίχτες για να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στην Ευρώπη – στα πρόσφατα αποκτήματα περιλαμβάνεται ο Ισπανός επιθετικός Ρομπέρτο Σολδάδο και ο Μάρτιν Σκρτελ, ο Σλοβάκος αμυντικός – τους έχει αφήσει με βουνά χρέους. Οι αδιαφανείς ιδιοκτησιακές δομές δυσχεραίνουν τον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους. Ενώ οι πρόεδροι των ομάδων εκλέγονται από τους οπαδούς, ένα σύστημα που οι επικριτές λένε πως ενθαρρύνει τον κακό οικονομικό σχεδιασμό, καθώς οι πρόεδροι που θέλουν να επανεκλεγούν βάζουν προτεραιότητα στην κατάκτηση τροπαίων από τη συνετή διαχείριση.

Σε μια αντανάκλαση των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εταιρικός τομέας της Τουρκίας, τα προβλήματα των ομάδων έχουν διογκωθεί από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου την περασμένη χρονιά.

Η νομισματική κρίση οδήγησε επίσης και σε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία άσκησε περαιτέρω πιέσεις σε οργανισμούς που είχαν ήδη υψηλό χρέος.

Ορισμένοι Τούρκοι οπαδοί επέκριναν την αναδιάρθρωση, υποστηρίζοντας πως η κίνηση έχει πολιτικό χαρακτήρα ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Μάρτιο. Οι οπαδοί των τουρκικών ομάδων είναι φανατικοί και ο πρόεδρος της χώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι πρώην ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά τα σπορ ως προεκλογικό εργαλείο.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες απολαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση σε μια εποχή στην οποία πολλές απλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, η ένωση τραπεζών της Τουρκίας τόνισε πως τα χρέη των ομάδων δεν θα διαγραφούν ούτε θα αναδιαρθρωθούν σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή στις αγορές, ενώ δεν θα δοθούν νέα δάνεια. «Τους τελευταίους έξι μήνες προσφέραμε γραμμή στήριξης σε εταιρείες που έχουν δεχθεί πλήγμα από το ρίσκο του νομίσματος και του επιτοκίου παρέχοντας τους αναδιάρθρωση» σημείωσε ο κ. Αϊντίν. «Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας έχουν λάβει μέρος σε αυτό».

Μια ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί από τα προβλήματα των παραδοσιακά ισχυρών ομάδων μπορεί να είναι η Μπασακχεσίρ, μια νέα ομάδα της Κωνσταντινούπολης που ίδρυσαν σύμμαχοι του κ. Ερντογάν. Η ομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της τουρκικής Super Lig, έξι βαθμούς πάνω από τον δεύτερο. Αν καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο, η Μπασακχεσίρ θα είναι μόλις η έκτη ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια από τότε που δημιουργήθηκε η λίγκα το 1959.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου