4/6/2019
«Η ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει τη δομή της για να πείσει τις αγορές ότι είναι εδώ για να μείνει». Αυτό έθεσε ως τη σημαντικότερη πρόκληση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Μέρβιν Κινγκ, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (2003-2013), σε διάλεξή του χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο άνθρωπος που κλήθηκε, μαζί με τον Γκόρντον Μπράουν και τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, να διαχειριστεί τις τύχες της βρετανικής οικονομίας στις μαύρες ημέρες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης σημείωσε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να μην έχουν προχωρήσει προς κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, που θα αποτελούσε εχέγγυο μακροβιότητας για το κοινό νόμισμα. «Αυτό κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη για την ΕΚΤ», τόνισε. «Οι κυβερνήσεις [της ευρωζώνης] εξακολουθούν να περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να σώσει την κατάσταση, αλλά έχει ήδη κάνει όλα όσα θα μπορούσε. Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να αποτρέψει την επόμενη ύφεση». Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον λόρδο Κινγκ, «θα πρέπει να εκφωνήσει πολλές ομιλίες εξηγώντας τι δεν μπορεί να κάνει.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε το Brexit «τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 100 ετών» για τη Βρετανία. Προέβη, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι «δεν θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο» για τη βρετανική οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση της άτακτης εξόδου, και ότι «δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα» για την Ευρώπη (από οικονομικής άποψης). Μάλιστα, σημείωσε ότι βλέπει θετικά την υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας, καθώς θα συμβάλει στην αναγκαία στροφή της βρετανικής οικονομίας στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων. Συμπλήρωσε ότι θεωρεί κρίσιμο λάθος της κυβέρνησης Μέι το γεγονός ότι δεν έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία η απουσία τέτοιου σχεδιασμού, είπε, της αφαίρεσε κάθε μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας για την κρίση του 2008, ο λόρδος Κινγκ είπε ότι «όλοι γνωρίζαμε εκείνο το φθινόπωρο» ότι θα έπρεπε τα επιτόκια να μειωθούν στο μηδέν, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι πάνω δέκα χρόνια αργότερα θα ήταν ακόμα τόσο χαμηλά και ότι η νομισματική πολιτική θα απείχε ακόμα πολύ από συνθήκες κανονικότητας.
Ο Βρετανός οικονομολόγος ανέδειξε την Ελλάδα και την Ισλανδία ως τις θετικές εξαιρέσεις της περιόδου, «επιτυγχάνοντας να αλλάξουν πραγματικά την υποκείμενη δομή των οικονομιών τους». Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι «στη Βρετανία δεν θα είχαμε το θάρρος να μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας κατά 15 μονάδες του ΑΕΠ».
Τον λόρδο Κινγκ προλόγισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου