Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Κομισιόν: Να μη χαθεί η πρόοδος στην Ελλάδα


5/6/2019

Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν επισημαίνει τους κινδύνους από τη μη εκπλήρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

Τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 εξαιτίας των παροχών της κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που υιοθέτησε σήμερα.

Στην έκθεση η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε ικανοποιητικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, ενώ ορισμένα μέτρα (παροχές) που ελήφθησαν το Μάιο από την κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων και ενέχουν κινδύνους για την εκπλήρωση της συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.


Ντομπρόφσκις: Δαπανηρό το νέο πακέτο μέτρων

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιστρέφει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι σημαντικό να μην χαθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα η επιστροφή στις αγορές για μια χώρα με χρέος που φτάνει το 180% του ΑΕΠ και θα πρέπει να προσέξει γιατί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, είπε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν προέβλεψε μάλιστα ότι οι συζητήσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Ιουνίου για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολες, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα ασκηθεί κριτική από εταίρους.


Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για τους στόχους από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενους μήνες, ανέφερε.

Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, η Κομισιόν όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή έκθεση είναι ένα σημείο εκκίνησης για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές, τον οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, τόνισε. Σε σχέση με τις παροχές, η Κομισιόν δεν έχει μόνο ενστάσεις για το ύψος τους αλλά και την ποιότητα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πηγή Deutsche Welle

Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται με φόρους και μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Δεν συμπεριλαμβάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% του ΑΕΠ (6.3 δις) από το 2017 ως το 2022 και 2.2% του ΑΕΠ (4 δις ευρώ) από το 2023 ως το 2060. Τα πλεονάσματα αυτά πηγαίνουν στις χώρες δήθεν δανειστές μας που στην πραγματικότητα εγγυούνται το δημόσιο χρέος μας και θα το πληρώσουν μόνον αν δεν το πληρώσουμε εμείς. Μ' αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος γίνεται βιώσιμο στα χαρτιά και δεν χρειάζεται διαγραφή του (το λεγόμενο ''κούρεμα'').

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 176 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2060 που είναι σχεδόν ένα σημερινό ΑΕΠ και το χρέος θα παραμείνει αν δεν αυξηθεί κι από πάνω.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να εκπληρωθούν οι στόχοι για τόσο μεγάλα πλεονάσματα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι Γερμανοί θα βρουν έναν άλλο ''Τσίπρα'' να του χρεώσουν την αποτυχία της πολιτικής τους.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή χρησιμοποιεί τα πλεονάσματα αυτά για να αποτρέψει οποιαδήποτε παροχή (έστω κι αυτές τις μικρές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ). Έτσι θα συνεχίσουν να δίνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις φόρους χωρίς ανταπόδοση. Φόρους που θα πηγαίνουν στους ''δανειστές ''μας όπως γίνεται και στις αφρικάνικες αποικίες χρέους.

Οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών που γίνονται για να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν διαλύσει το κράτος και τις υπηρεσίες του. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική και οι Γερμανοί δεν πρόκειται να το κάνουν. Η επαναφορά εθνικού νομίσματος και η απογερμανοποίηση της οικονομίας είναι η μόνη πολιτική που συμφέρει τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου