Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Σε ιδιωτικές επενδύσεις τα 12,7 από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης


20/11/2020

Σημαντικά έργα υποδομών, αλλά και μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να στρέψει την οικονομία σε ένα νέο, εξωστρεφές, αναπτυξιακό μοντέλο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει το προσχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη, μετά την κατάθεση του προσχεδίου στις Βρυξέλλες, «απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας, με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης».

«Κλειδί» του φιλόδοξου σχεδίου, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στον σχεδιασμό του, είναι η προβλεπόμενη ευρεία κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, παράλληλα με τα 32 δις ευρώ που θα εισρεύσουν μέσω επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κινητοποίηση αυτή σχεδιάζεται να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

1. Τη διάθεση σχεδόν ολόκληρου του ποσού του δανείου, 12,7 δις ευρώ, για δανειοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, μέχρι ποσοστού 50%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν εξασφαλίσει και τραπεζικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 25 δις ευρώ.

2. Την εκτεταμένη χρήση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τις δημόσιες επενδύσεις.

3. Την ανάπτυξη πολλών συνεργασιών με την αγορά, όπως π.χ. στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», αλλά και στην αξιοποίηση των λεγόμενων εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (energy services companies) στον δημόσιο τομέα, για τον ενεργειακό εξορθολογισμό του.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πακέτο περιλαμβάνει τον οδικό άξονα Ε65, τον Βόρειο Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το «Εξοικονομώ», «πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο ευρύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα», την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το προσχέδιο έχει σημαντική υπερκάλυψη, της τάξης του 65%-70%, ως προς το ποσό των επιχορηγήσεων, 16,4 δις ευρώ. Έτσι, μαζί με τα δάνεια των 12,7 δις ευρώ φτάνει περίπου στα 40 δις ευρώ. Έπειτα από μια σειρά ελέγχων, θα καταλήξει στο προβλεπόμενο ποσό των 32 δις ευρώ. Οι έλεγχοι θα αφορούν το «πράσινο» και το ψηφιακό περιεχόμενο των έργων, την τήρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, το εύλογο κόστος των έργων (για τον σκοπό αυτό θα προσληφθεί σύμβουλος), τον ρεαλισμό του χρονοδιαγράμματός τους, με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανόνες και τέλος τον έλεγχο, βεβαίως, της Κομισιόν.

Το τελικό σχέδιο επιδιώκεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο, με σκοπό να εγκριθεί από την Κομισιόν και το Συμβούλιο έως τον Ιούνιο και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις το β΄ εξάμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός προβλέπει εισροές 2,6 δις ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,3 δις ευρώ από δάνεια, συνολικά 3,9 δις ευρώ, στηρίζοντας με δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την ανάκαμψη του 2021.

Για την επιτάχυνση των έργων, η κυβέρνηση συνέστησε μια ομάδα προετοιμασίας έργων (project preparation facility) στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα αναλάβει την ωρίμανση και προώθηση 40-45 στρατηγικών έργων, συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ  (βλ. «Κ» 19/11/20). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο ΒΟΑΚ και ο Ε65, αλλά και επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς τη Βουλιαγμένης και τη Ραφήνα, η επέκταση της Λ. Κύμης, η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας και η παράκαμψη της Χαλκίδας.

Το προσχέδιο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί, στην τελική του μορφή, στη Βουλή.

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να μην το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το ποσό των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, συγχαίροντας την ομάδα που εργάστηκε για την προετοιμασία του προσχεδίου για τις ποιοτικές προτάσεις.

Πηγή  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου