7/5/2021
Τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της εστίασης μπορεί να έγιναν, όμως ο δρόμος για την αναπλήρωση των απωλειών στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών είναι μακρύς. Ειδικά μάλιστα καθώς, μετά τα αυστηρά lockdowns του 2020 και τη μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης, χάθηκε και το πρώτο τετράμηνο του 2021, ενώ οι περιορισμοί υπό τους οποίους επαναλειτούργησε ο κλάδος δεν συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην αύξηση της κατανάλωσης.
Αποκαλυπτικά για το μέγεθος των απωλειών είναι τα στοιχεία τόσο για τις πωλήσεις του κλάδου όσο και για τη μείωση των κρατικών εσόδων από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν κατά 32% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Στο κανάλι της χονδρικής, που αποτελεί και το κύριο κομμάτι της δραστηριότητας του κλάδου, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 52%, καθώς σχεδόν το μισό 2020 παρέμειναν κλειστά ή λειτουργούσαν με πολλούς περιορισμούς στα άτομα και στο ωράριο τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Πλήγμα για το κράτος
Την ίδια ώρα, ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν και τα κρατικά έσοδα. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοόλης και οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, μπίρα, οίνος) το 2020 υποχώρησαν σε 545 εκατ. ευρώ (363,23 εκατ. από ΕΦΚ και 181,63 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ) έναντι 748 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2019. Η υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ (74 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 129 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ). Σε ποσοστιαία βάση, τα έσοδα συνολικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 29% από τον ΦΠΑ και κατά 26,2% από τους ΕΦΚ.
Όσον αφορά τον υποκλάδο των αλκοολούχων ποτών, τα έσοδα από τους ΕΦΚ παρουσίασαν πτώση κατά 81,4 εκατ. ευρώ ή κατά 28,3% σε σύγκριση με 2019. Διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα σε 209,1 εκατ. ευρώ, από 290,5 εκατ. ευρώ το 2019, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο ακόμα και από την περίοδο (2005-2008) που ο συντελεστής ΕΦΚ ήταν κοντά στα 10 ευρώ/λίτρο αλκοόλης, ενώ την τελευταία δεκαετία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις, ο συντελεστής ΕΦΚ έχει φτάσει στα 25,50 ευρώ/λίτρο αλκοόλης.
Η αγορά μπίρας
Κάθε άλλο παρά καλή είναι η εικόνα και στην αγορά μπίρας, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε πάνω από το 25% αυτής. Το πλήγμα μάλιστα ήρθε σε μια εποχή που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά ο κλάδος, με επενδύσεις τόσο από τις μεγάλες ζυθοποιίες όσο και από τις μικροζυθοποιίες, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης. Κι αυτό διότι από το 2014 κι έπειτα είχε ξεκινήσει μια σημαντική αύξηση της επιτόπιας κατανάλωσης, η οποία το 2018 έφτασε να αντιστοιχεί στο 61% της συνολικής αγοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ο όγκος των πωλήσεών της στην εγχώρια αγορά υποχώρησε κατά 26% –περίπου, δηλαδή, στα επίπεδα του συνόλου της αγοράς–, ενώ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπολογίζεται ότι έκλεισε το 2020 με απώλειες της τάξεως του 20%.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου