Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Απληστία καταλογίζει στην βιομηχανία τροφίμων η SZ


28/12/2022

Οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται διαρκώς και περισσότερο, με τον τύπο να αμφιβάλλει πως μοναδική αιτία είναι ο πληθωρισμός. «Πολλοί παραγωγοί και έμποροι τροφίμων εκμεταλλεύονται το διάχυτο αίσθημα των καταναλωτών ότι "τα πάντα" γίνονται πιο ακριβά, και προσθέτουν κάτι στην τιμή μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, κατηγορώντας για «απληστία» τη βιομηχανία τροφίμων που «συνεχίζει να τροφοδοτεί αυτόν τον πληθωρισμό με τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών της». Ως μοναδική λύση διαφαίνεται η κρατική παρέμβαση, ακόμη και αν δεν αποτελεί λύση «ένας φόρος υπερκέρδους σε κάθε κομμάτι ψωμιού». «Οι τιμές των τροφίμων αποτελούν σημαντικό στοιχείο στον υπολογισμό των ποσοστών κοινωνικής πρόνοιας. Το να μην γίνει μία σχετική συζήτηση ευρέως θα ισοδυναμούσε με περιφρόνηση προς τους οικονομικά πιο ανίσχυρους».

Περιοριστικά μέτρα κατά του εν λόγω φαινομένου υιοθετούν πολλά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κροατία, με την tageszeitung να κάνει ειδική μνεία στις εξελίξεις στην Ισπανία: «Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε ένα νέο πακέτο βοήθειας. Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. […] Ο ΦΠΑσε όλα τα βασικά τρόφιμα, δηλαδή στα αυγά, το γάλα, το τυρί, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα, μειώνεται από 4% σε 0% για τους επόμενους έξι μήνες και στο λάδι και τα ζυμαρικά από 10% σε 5%».

Τέλος, ζήτημα ανακύπτει αναφορικά με τις υγειονομικές ετικέτες των τροφίμων, με τους οργανισμούς υγείας να πιέζουν για την αυστηροποίηση της σχετικής κείμενης νομοθεσίας. «Το πρόβλημα θα μπορούσε να μειωθεί με ένα απλό μέτρο: ένα εύληπτο γραφικό στη συσκευασία των τροφίμων θα πρέπει να υποδεικνύει στους καταναλωτές πώς το προϊόν μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους», προτείνει η Handelsblatt. Προς το παρόν, φαίνεται να επικρατεί, το σύστημα Nutri-Score, το οποίο αξιολογεί την διατροφική ποιότητα των τροφίμων, με «έναν βαθμό από το Α έως το Ε για όλα σχεδόν τα συσκευασμένα τρόφιμα με μια χρωματική κλίμακα από το πράσινο έως το κόκκινο. […] Οι υπουργοί της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αντιτάχθηκαν σθεναρά σε αυτό. Ο Πάτρικ Στόκεμπραντ του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική εντοπίζει το υπόβαθρο αυτής της αντίδρασης στα εθνικά συμφέροντα: "Αν οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη καταναλώνουν λιγότερο λάδι και τυρί, αυτό είναι μοιραίο για τους παραγωγούς στις χώρες του Νότου"».

Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου