11/5/2024
Αναμένεται να καλύψουν ανάγκες κυρίως στον αγροτικό τομέα
Αρχείο με 2.400 ονόματα παρέλαβε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κατά την επίσκεψή του στη χώρα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν επιλεγεί προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα για εργασία μέσω της νέας άδειας παραμονής που ισχύει από την αρχή του έτους. Οι μετανάστες από την Αίγυπτο αναμένεται να έρθουν σταδιακά στη χώρα έως το τέλος του έτους και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα εργαστούν κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Με τη νέα, εννεάμηνη, άδεια παραμονής που προβλέπει η διακρατική συμφωνία.
Η έλευση των μεταναστών από την Αίγυπτο ως εργάτες γης πραγματοποιείται σε εφαρμογή διακρατικής συμφωνίας η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο. Τη σύμβαση είχε υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και είχε μιλήσει σχετικά στη Βουλή για μια συμφωνία πρότυπο, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του αγροτικού τομέα, αλλά και να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση. Η συμφωνία αφορούσε αρχικά 5.000 εργαζομένους, αλλά προβλέπεται και πιθανή αύξηση του αριθμού για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός. Η άδεια παραμονής που θα δοθεί θα έχει ισχύ 9 μηνών και θα είναι συνδεδεμένη με την απασχόληση των εργατών.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι ήδη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα όπου θα αναρτηθούν τα στοιχεία των μεταναστών και οι δεξιότητές τους, προκειμένου οι εν δυνάμει εργοδότες να μπορούν να επιλέξουν τους εργαζομένους που χρειάζονται. Η διαδικασία στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί μέσω του ελληνικού προξενείου. Οι μετακλήσεις των 2.400 θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, ο οποίος δεν απέκλεισε επέκταση της συμφωνίας.
Ο κ. Καιρίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και τόνισε την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.
«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της Ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση με την Αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης Σόχα Γκεντί.
Πηγή
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
Έρχονται οι πρώτοι 2.400 Αιγύπτιοι για εργασία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου