Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβλεψη του ΔΝΤ για 8% ανάπτυξη στην Αργεντινή


22/9/2011

Αργεντίνικα μαθήματα εξόδου από την κρίση…

Η Κριστίνα Φερνάντες, πρόεδρος της Αργεντινής, αποφάσισε νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στα επιδόματα, επιβεβαιώνοντας με πανηγυρικό τρόπο τον ηγετικό ρόλο της χώρας της μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής, που επιλέγουν για την έξοδο από την κρίση τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από αυτόν της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο οποίος προστάζει εξαντλητική λιτότητα.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει το 25%, τη στιγμή που ήδη ήταν ο υψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής. Όπως μάλιστα τονίζει το Associated Press, τα 410 ευρώ στα οποία φτάνει πλέον, το καθιστούν αυξανόμενο στο δεκαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για τους υψηλόμισθους; Είδαν τις αποδοχές τους επίσης να αυξάνονται, με μικρότερους όμως ρυθμούς, ανερχόμενοι στο πενταπλάσιο συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση αυξήθηκαν κατά 23% τα προνοιακά επιδόματα αλλά και οι συντάξεις. Ωφελημένα είναι και τα συνδικάτα από νέα ευνοϊκά μέτρα αλλά και ο τομέας των μεταφορών και της ενέργειας.

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της χώρας, η οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις 23 Οκτωβρίου, επισήμανε ότι η Αργεντινή ήδη έχει ένα πολύ καλό σύστημα πρόνοιας για τα παιδιά και όλο τον πληθυσμό.
Η εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Φερνάντες και του εκλιπόντος συζύγου της, Νέστορ Κίρχνερ, που ανέλαβε την προεδρία λίγο μετά το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης στη χώρα και αν μη τι άλλο κατάφερε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το 8% στο οποίο αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη της Αργεντινής το τρέχον έτος, είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως και σαφώς μεγαλύτερο από αυτό της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, προσάπτει στη χώρα ότι με τον πληθωρισμό στο 10% (αφήνει αιχμές ότι η πραγματική τιμή είναι μεγαλύτερη και αποκρύπτεται σκοπίμως), περιορίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών με το ΔΝΤ και, σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει τις αυξήσεις σε επιδόματα και παροχές.

Πηγή

Μία χώρα που κήρυξε στάση πληρωμών το 2001, 10 χρόνια μετά ευημερεί και είναι μέλος των G 20.
Αν συνέχιζε την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, την οποία ακολουθούμε κι εμείς, θα ήταν υπερχρεωμένη και με πάμφτωχους κάτοικους.

Εδώ υπάρχουν στοιχεία από το Forbes για την αύξηση  του ΑΕΠ της Αργεντινής τα προηγούμενα χρόνια:


Πηγή

Σχετική δημοσίευση εδώ κι  εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου