Το 2003 άρχισε ο πόλεμος που κατέληξε στην κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς μέχρι τις μέρες μας. Η ΕΕ προβλέποντας ότι θα υπάρξει κύμα προσφύγων αλλά και μεταναστών, δημιούργησε την συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ η οποία υπογράφτηκε από τις χώρες μέλη της αλλά κι από τρίτες χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία. Σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ οι πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο σε μία χώρα, δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν και σ' άλλη και υποχρεώνονταν να μείνουν στην χώρα στην οποία ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά.Το Δουβλίνο ΙΙ το υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου το 2003.
Έτσι οι πρόσφυγες συσσωρεύονταν στην χώρα μας μη μπορώντας να πάνε αλλού. Ακόμα κι αν πήγαιναν σε κάποια άλλη χώρα, συλλαμβάνονταν και απελαύνονταν στην χώρα μας.
Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, άρχισαν να έρχονται κι απ' αυτή την χώρα πρόσφυγες αλλά και από το Πακιστάν. Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα κι αν ήταν μετανάστες κι όχι πρόσφυγες, ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί αυτό. Έτσι ο αριθμός τους στην χώρα μας, άρχισε ν' αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Το σημείο εισόδου τους ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο Έβρος στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δευτερευόντως είναι δια της θαλάσσιας οδού στα νησιά μας.
Το Δουβλίνο ΙΙ καταργήθηκε ντε φάκτο μετά από την καταδίκη της χώρας μας και του Βελγίου μετά από προσφυγή Αφγανού πολιτικού πρόσφυγα. από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 22 Ιανουαρίου 2011.
''Το ΕΔΔΑ, καταδίκασε καταρχήν την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και διότι το υπάρχον σύστημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αιτούντων πολιτικό άσυλο.
Καταδίκασε επίσης το Βέλγιο για παραβίαση των ίδιων άρθρων διότι με την απόφαση επαναπροώθησης στέρησε από τον αιτούντα πολιτικό άσυλο τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένδικα μέσα.
Η υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα
Όσον αφορά τον Αφγανό πρόσφυγα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο και μάλιστα προβαίνει σε απελάσεις ακόμα και αν γνωρίζει πως τα άτομα αυτά κινδυνεύουν αν επιστρέψουν.
Για τον ίδιο λόγο καταδικάστηκε και το Βέλγιο το οποίο έστειλε πίσω στην Ελλάδα τον Αφγανό πρόσφυγα βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ». Ο άνδρας θα λάβει αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη, 32.250 ευρώ από το Βέλγιο και 5.725 ευρώ από τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως ο Αφγανός, είχε πάει στο Βέλγιο μέσω Ελλάδας το 2008 και ζήτησε άσυλο. Η πρώτη χώρα βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» επαναπροώθησε τον Αφγανό πίσω στην Ελλάδα. Ο άνδρας ωστόσο υποστηρίζει πως βίωσε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα καθώς είχε περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και σε τροφή.
Μεταξύ των άλλων, ο Αφγανός απέδειξε πως η Ελλάδα θα τον έστειλε πίσω στην χώρα καταγωγής του παρόλο που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν πως οι Ταλιμπάν ήθελαν να τον σκοτώσουν λόγω συνεργασίας του άνδρα με ξένες δυνάμεις.
Η καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας πήρε δημοσιότητα καθώς χαρακτηρίστηκε η απόφαση ως οδηγός για τα θέματα ασύλου στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. (Πηγή)
Μετά δύο ημέρες από την καταδίκη της Ελλάδας και του Βελγίου, πολλές χώρες ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν να εφαρμόζουν αυτή την συνθήκη.
''Την απόφαση να πάψουν να επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ έλαβαν την Κυριακή η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.'' (Πηγή)
Η καταδίκη αυτή της Ελλάδας αλλά και του Βελγίου, δημιούργησε δεδικασμένο για οποιαδήποτε ανάλογη υπόθεση στο μέλλον. Ουσιαστικά υπήρξε η ντε φάκτο κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ.
Η ντε γιούρε κατάργηση ήρθε με κοινοτική οδηγία η σύμφωνα με την οποία ήταν στο χέρι κάθε χώρας αν θα την εφαρμόσει. Η οδηγία αυτή εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου του 2011.
''Στο ψήφισμα συνιστάται στα κράτη-μέλη να μην εφαρμόζουν την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη και να παρέχουν στους πρόσφυγες κάθε δυνατότητα εκκίνησης διαδικασίας ασύλου για κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο και ευρίσκεται στη δικαιοδοσία τους''. (Πηγή)
Η αντίδραση των κομμάτων σ' αυτή την επαχθή συνθήκη για την χώρα μας, μιας και το 95% των προσφύγων από την Ασία έρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα σύνορα μας, ήταν ανύπαρκτη.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εφάρμοσαν πιστά το Δουβλίνο ΙΙ δημιουργώντας τρομακτικά προβλήματα στους ίδιους τους πρόσφυγες που ήταν κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στην χώρα μας παρ' όλο που η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμούσε να πάει σε άλλες χώρες.
Παράλληλα δημιουργήθηκε και τρομακτικό πρόβλημα στο ελληνικό κράτος που αδυνατούσε να υποδεχτεί τόσο πολλούς πρόσφυγες.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν το μεταναστευτικό ρεύμα μέσα από το κοινωνικό και ιδεολογικό τους πρίσμα.
Κι ερχόμαστε στον ΛΑ.Ο.Σ. που αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση λόγω του ότι το κυριότερο πολιτικό προϊόν του είναι ο ρατσισμός κατά ακριβώς αυτών των ανθρώπων.
Ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε 663 ερωτήσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όντας ευρωβουλευτής από το 2004 ως το 2007 όπως δήλωσε στέλεχος του ΛΑΟΣ. Απ' όσο γνωρίζουμε ούτε μία ερώτηση δεν αφορούσε στο Δουβλίνο ΙΙ.
Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. θυμήθηκαν να εναντιωθούν στην 1 Φεβρουαρίου 2011 όταν αυτή η συνθήκη είχε ήδη καταργηθεί.
'' Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο 2» ζητούν πέντε βουλευτές του ΛΑΟΣ με επείγουσες επιστολές που απέστειλαν προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.'' (Πηγή)
Η απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής στην επιστολή των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. ήρθε στις 9 Μαΐου 2011.
''Απάντηση σε προσφυγή 5 βουλευτών του ΛΑΟΣ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία «Δουβλίνο 2» δημιουργεί προβλήματα σε ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.'' (Πηγή)
Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.. Έπεσε σε ατόπημα ζητώντας να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ ενώ ήδη είχε καταργηθεί. Την επόμενη μέρα προφανώς κατάλαβαν την γκάφα τους στον ΛΑ.Ο.Σ. και διέγραψαν την δημοσίευση.
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011
Παρουσίασε τη θέση του κόμματός του για το μεταναστευτικό και είπε ότι θα καλούσε την ΕΕ και θα ζητούσε να μοιραστούν τους μετανάστες με τα κράτη μέλη. «Διαφορετικά, θα καταγγείλω τη Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ και θ' αρχίσω να σφραγίζω, να εκδίδω ταξιδιωτικά έγγραφα στους λαθρομετανάστες, όπως έκανε και ο κ. Μπερλουσκόνι. Οι λαθρομετανάστες βρίσκονται τράνζιτ στην Ελλάδα. Για σας προορίζονται κι εγώ τους κόβω, λόγω Συνθήκης Σένγκεν. Έτσι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Εγώ δεν μπορώ να έχω άλλους», είπε.'' (Πηγή)
Θα περίμενε κανείς ότι τα βάσανα μας (αλλά και των προσφύγων) θα τελείωναν με την κατάργηση της επαχθούς για την χώρα μας συνθήκης. Όμως οι βουλές του ελληνικού κράτους ήταν διαφορετικές.
Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρης διατυπώνει το νέο μεταναστευτικό δόγμα που πάλι πρέπει να προστατέψει η Ελλάδα την Ευρώπη:
''Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Ασία και η Αφρική μην κοροϊδευόμαστε.Δεν είναι θέμα απλώς κουλτούρας, μιλάμε για σκληρούς ισλαμιστές που έρχονται επιθετικά προς την Ευρώπη και έρχονται με τάσεις εποικισμού της Ευρώπης. Ένα δισεκατομμύριο κόσμος βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και τους στέλνουνε μαζικά στην Ευρώπη. Συνεπώς η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί.Κι εγώ δεν είμαι απ' αυτούς τους οπαδούς που θεωρούν ότι απλώς και μόνο η καταγγελία του Δουβλίνο 2 δηλαδή να μην υποχρεούμαστε να τους κρατάμε εδώ πέρα αλλά να τους στέλνουμε στην Ευρώπη θα είναι η λύση. Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη δούνε το πρόβλημα της μετανάστευσης πώς θα αντιμετωπίσω εγώ το πρόβλημα κι ας πάει δίπλα, τότε θα καταρρεύσει όλη η Ευρώπη.Είναι θέμα χρόνου.Έρχονται με άγριες διαθέσεις μουσουλμάνοι της Ασίας και της Αφρικής που γεννοβολούν κυριολεκτικά.''
Είναι κοινός τόπος των κομμάτων να ''προστατέψουν'' την Ευρώπη ενάντια στο ελληνικό συμφέρον.
Παρεπιπτόντως ο φράχτης που ζητάνε θα μεταθέσει την είσοδο των προσφύγων από τον Έβρο στα ελληνικά νησιά. Ακόμα και σε μία βραχονησίδα ν' αποβιβαστούν θα είναι σ' ελληνικό έδαφος και θα μεγαλώνει ο αριθμός τους με γεωμετρική πρόοδο. Πρέπει η χώρα μας να γίνει τόπος διέλευσης από τόπος διαμονής και εγκατάστασης των προσφύγων. Πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα στην Ηγουμενίτσα, την Πάτρα κι όπου αλλού, για να μπορούν να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα των προσφύγων αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει και οι άλλες χώρες να έχουν το μερίδιο που τις αναλογεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου