Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κόμματα απέναντι στο μνημόνιο


16/9/2011

Ας δούμε πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα το μνημόνιο δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να κάνει την βρώμικη δουλειά. Η λεγόμενη ''κρίση δανεισμού'' χρησιμοποιήθηκε για να έρθει το ΔΝΤ και ν' αρχίσει η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

Η ΝΔ ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα και η αντιπολίτευση που κάνει περιορίζεται στο ότι δεν εφαρμόζεται πιστά το μνημόνιο, οι αποκρατικοποιήσεις κλπ και να ζητάει εκλογές.
Ο πρόεδρός της Α. Σμαράς, έδωσε τα διαπιστευτήρια του στο ΔΝΤ και στην ΕΕ μόλις εκλέχτηκε διαδεχόμενος τον απερχόμενο Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι η ΝΔ θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες που θα υπογράψει η Ελλάδα (επομένως και το μνημόνιο).
Κατά καιρούς ο Α. Σαμαράς λέει ότι θα επιθυμούσε το μνημόνιο με το οποίο δανείστηκε η Ιρλανδία κι ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση..
Δεν μας λέει όμως τίποτα για την εσωτερική υποτίμηση που θ' αναγκαστεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζει αν γίνει κυβέρνηση, λόγω του ευρώ.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε το μνημόνιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ με την δικαιολογία ότι ''η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού'' κλπ. Κατηγορεί την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την ανίκανη γιατί δεν εφαρμόζει πιστά το μνημόνιο, δεν κάνει τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Παρ' όλο που το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε ακριβώς αυτό το πράγμα (τις αποκρατικοποιήσεις και ξεπούλημα των πάντων), ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν το ψήφισε.
Δεν μας λέει όμως τίποτα για την εσωτερική υποτίμηση δηλαδή τις μειώσεις των μισθών.
Ο Α. Γεωργιάδης σε άρθρο του διατυπώνει ξεκάθαρα τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εσωτερική υποτίμηση, που είναι το ευρώ.

''Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση, λόγω του Ευρώ, αναγκαστικά πρέπει να περάσουμε από ύφεση, ώστε να πιεστούμε και να αλλάξουμε μοντέλο. Εάν απλώς συνεχίζαμε να ρίχνουμε χρήματα στην αγορά, θα συνεχίζαμε τις αθρόες εισαγωγές και τις μηδενικές εξαγωγές.'(Πηγή)

Που πάει να πει ότι γνώριζαν πού οδηγούν την οικονομία της χώρας και τους πολίτες της.
Επομένως το επιχείρημα του ΛΑ.Ο.Σ. ότι ''φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων που δημιούργησαν το χρέος'' κι όχι ο ΛΑ.Ο.Σ. γιατί δεν κυβέρνησε, πέφτει στο κενό. Η ευθύνη του για το ότι μπήκαμε σε καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης η οποία δεν οφείλεται στο χρέος αλλά στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επειδή έχουμε το ευρώ, είναι τεράστια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, να μην μειώνονται οι μισθοί και να υπάρχει ανεργία, να υπάρχει δίκαιη κατανομή του πλούτου και ευημερία του λαού.
Παρ' όλα αυτά υποστηρίζει το ευρώ σαν νόμισμα οπότε πέφτει σε αντίφαση.
Πώς δεν θα μειώνονται οι μισθοί με το ευρώ;
Πώς δεν θα συνεχίζεται να εφαρμόζεται η εσωτερική υποτίμηση αν δεν σταματήσει να υπάρχει ο παράγοντας για τον οποίο γίνεται;

Κι ερχόμαστε στο ΚΚΕ που αποτελεί την πιο ιδιάζουσα περίπτωση δεδομένου του διαφορετικού οικονομικού συστήματος που ασπάζεται. Ενώ το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον καπιταλισμό και στην ΕΕ, εν τούτοις η γενική γραμματέας του η κυρία Παπαρήγα δήλωσε ότι με το παρόν οικονομικό σύστημα η επαναφορά της δραχμής σαν νόμισμα θα είναι καταστροφική. Ενώ θέλουν να σταματήσουν οι μειώσεις των μισθών, εξισώνουν το ευρώ με την δραχμή στο καπιταλιστικό σύστημα που υπάρχει.
Το τι ευρώ τι δραχμή θυμίζει παλαιότερη πολιτική επιλογή του ΚΚΕ, το ''τι Πλαστήρας τι Παπάγος''.

Από τα κόμματα που δεν είναι στην Βουλή, η Δημοκρατική Συμμαχία (Μπακογιάννη), το Άρμα Πολιτών (Δημαράς), η Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης) και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι υπέρ του ευρώ, επομένως θέλοντας και μη είναι και υπέρ της εσωτερικής υποτίμησης και όλων των δεινών που φέρνει στην χώρα και στους πολίτες της.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα κόμματα που είναι στο πολιτικό προσκήνιο, είναι υπέρ του ευρώ και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζει το ΔΝΤ και η ΕΕ στην χώρα μας. Η ίδια πολιτική που απέτυχε στην Αργεντινή και είχε τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου