Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στρος Καν: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος


19/9/2011

Ο τέως ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τις απώλειες και να αναλάβει τις ευθύνες της

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στρος Καν ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.
«Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος» τόνισε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ και σε ερώτηση για αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος ανέφερε: «Αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα. Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ' όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε».

Στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ο Στρος Καν απάντησε: «Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή. Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Εκείνο που συνέβη είναι ότι στο βάθος η κρίση του 2008 έδειξε ότι οι οικονομίες που θεωρούσαμε δυναμικές και κυρίαρχες, ήτοι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρώπη, δεν ήταν πλέον τόσο κυρίαρχες. Ότι είχαν υποστεί γάγγραινα από τα χρέη, ότι είχαν αποσταθεροποιηθεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός ελέγχου, ότι δεν είχαν πλέον το μονοπώλιο της τεχνολογίας και επιπροσθέτως είχαν γηράσκουσες δημοκρατίες».

Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες. «Οι κυβερνήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση» υπογράμμισε.

Κλείνοντας ανέφερε: «Σκεφθείτε στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν έλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση. Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα».

Η συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος-Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 έσπασε το ρεκόρ τηλεθέασης για δελτίο ειδήσεων στην Γαλλία, από το Νοέμβριο του 2005, με περισσότερους από 13 εκατομμύρια τηλεθεατές, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Mediametrie. Το διάστημα 20:09 ως 20:33, όταν ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ απαντούσε σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Κλερ Σαζάλ το ποσοστό τηλεθέασης έφτασε το 47%--13.446.000 τηλεθεατές, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Πηγή

Ο πρώην επί κεφαλής του ΔΝΤ μετά από την επαναφορά του χρέους από την Ελλάδα και την μετάθεση του από τις Γαλλικές και Γερμανικές κυρίως τράπεζες στα κράτη της ΕΕ που συμμετείχαν στο δάνειο των 110 δις ευρώ, έρχεται τώρα να μιλήσει για διαγραφή του χρέους.
Πριν από 6 μήνες όμως, όταν ήταν στο ΔΝΤ,  υποστήριζε ότι πρέπει γίνει εσωτερική υποτίμηση και να θυσιαστεί μια γενιά:

''Όπως παραδέχτηκε, η χώρα έχει χάσει το «όπλο της υποτίμησης»μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να καταφύγει σε μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις με την παραγωγικότητα».
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του Μνημονίου, που μεταξύ άλλων προβλέπουν το άνοιγμα των αγορών, την αποδέσμευση των επιχειρήσεων από περιορισμούς, την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα παραπάνω τα χαρακτήρισε θεμελιώδη ζητήματα για το μέλλον της επόμενης γενιάς, προσχωρώντας προφανώς και αυτός στην άποψη ότι θα πρέπει να θυσιαστεί μία γενιά για να ορθοποδήσει η οικονομία.''

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου