10/11/2011
Συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου
Σε κλίμα συννενόησης διεξήχθησαν οι συζητήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, παρουσία του κ. Λ. Παπαδήμου.
Οι κ. κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης ετοίμασαν κοινή ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης. Η συμφωνία αυτή θα προκύψει από το συνδυασμό των επτά προτεραιοτήτων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου και των θέσεων της ΝΔ κυρίως αλλά και του ΛΑΟΣ.
Μετά τη συμφωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο «σφραγίστηκε» με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την Παρασκευή στις 2 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαιώνουν το πλαίσιο αρχών της συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου και συμφωνούν στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπως και στην εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με τις αποφάσεις αυτές.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Νωρίτερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στο όνομα του κ. Λ. Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού της χώρας και της κυβέρνησης συνεργασίας και ο κ. Παπαδήμος κλήθηκε και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Καλό κουράγιο στο έργο σας του ευχήθηκαν μόλις έφτασε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Στις 10:00 είχε ξεκινήσει στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. «Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι' αυτό το θέμα, ελπίζω να είναι η τελευταία», δήλωσε προσερχόμενος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Σαμαράς.
Η σύσκεψη αυτή έγινε μετά από μια νύχτα έντονων διαβουλεύσεων όπως ήταν η χθεσινή, έπειτα από το ναυάγιο της υποψηφιότητας του κ. Φ. Πετσάλνικου και την επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ονόματος του κ. Λ. Παπαδήμου.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συζήτησε μαζί του την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι αν πράγματι τα πολιτικά κόμματα συναινούν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα και από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο από τα δύο μεγάλα.
Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή και των δύο κομμάτων στη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και η νέα κυβέρνηση να μην έχει αυστηρά προκαθορισμένο χρόνο ζωής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε αποδεκτές τις προτάσεις του, και ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θέτει ζήτημα στελέχωσης του οικονομικού επιτελείου.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε τηλεφωνική επαφή και με τον κ. Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις.
Με τον κ. Παπαδήμο, συνομίλησε τηλεφωνικώς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τις κακές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η συζήτηση λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα. Ακολούθησε κύκλος επαφών και με άλλους υπουργούς.
Επειτα από αυτές τις επαφές, αναμενόταν να υπάρξει τηλεφωνική επαφή του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ώστε να κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων και να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε το βράδυ με τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
«Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου.
Η τελική λύση πρέπει να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βουγιας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο», δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.
«Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας είναι βάση για αλλαγή αυτού του αργηγοκεντρικού κομματικού συστήματος και των μονοκομματικών κυβερνήσεων» σημείωσε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Πηγή
Είχε προηγηθεί η ωμή επέμβαση της ΕΕ που επέβαλλε τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης.
Όλι Ρεν: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ν' αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα 6/11/2011
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
"Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις", δήλωσε ο κ. Ρεν στη συνέντευξή του. "Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών,
Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Υπογράμμισε ότι το τωρινό κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει πρώτα να επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ.
"Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος (διάσωσης), στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του", πρόσθεσε ο κ. Ρεν.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας αισθάνονται ότι "την προηγούμενη εβδομάδα διερράγη η εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, γεγονός που σήμαινει ότι η χώρα πήρε από μόνη της ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρωζώνης".
"Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ", κατέληξε ο κ. Ρεν.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου