8/11/2011
Αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επειδή ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι συνάδελφοι του κ. Βεστερβέλε στο κόμμα FDP (Φιλελεύθερων Δημοκρατών), που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση, έχουν υπονοήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη. Αναλυτικά η συνέντευξη του γερμανού υπουργού έχει ως εξής:
- Κύριε Υπουργέ, πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι η Ευρώπη να μην είναι πια ήπειρος της κρίσης;
«Η κρίση χρέους θα μας απασχολήσει για μερικά χρόνια ακόμα. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει να επιφέρουμε μακροπρόθεσμα δομικές αλλαγές στην Ευρώπη. Με τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας τα χρέη σε μερικές χώρες εξελίχτηκαν σε ναρκωτικό που προκαλεί εξάρτηση. Μια πραγματική ένωση σταθερότητας πρέπει να σταματήσει τη συσσώρευση χρεών. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη πάντοτε έβγαινε δυναμωμένη από τις κρίσεις της».
- Ποιον ρόλο παίζετε εσείς και η Γερμανία στη νέα Ευρώπη;
«Αυτή η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε πέρσι το μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας στην ιστορία της Γερμανίας. Η κριτική που δέχτηκε ήταν σφοδρή, ειδικά εναντίον του κόμματός μου. Το ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια τόσο καλή κατάσταση και η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο ακρογωνιαίο λίθο σταθερότητας συνδέεται και με το θάρρος που επιδείξαμε. Χωρίς τις αποφασιστικές ενέργειές μας η Γερμανία θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση».
- Χωρίς την Ελλάδα μερικά πράγματα θα ήταν ευκολότερα. Ηταν λάθος να δοθεί το ευρώ στους Έλληνες;
«Δεν θα πρέπει να εμμένουμε υπερβολικά στο παρελθόν. Θέλω να γίνει αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων, αν μια χώρα παραβιάζει συνεχώς τα συμπεφωνημένα κριτήρια σταθερότητας. Όλες οι χώρες, που διεκδικούν ευρωπαϊκή βοήθεια, θα πρέπει να είναι πρόθυμες να εκχωρήσουν, εν ανάγκη, ακόμα και δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας».
- Είναι ακόμα η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ;
«Οσα δρομολόγησε η Ελλάδα δείχνουν θάρρος και αξίζουν την υποστήριξή μας. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να επιμείνει τα λόγια να τα ακολουθήσουν έργα».
- Θα κάνει η Ελλάδα μεγαλύτερη χάρη στην Κοινότητα, παραμένοντας ή φεύγοντας από την Ευρωζώνη;
«Προειδοποιώ (σ.σ.: εννοεί ότι είναι επικίνδυνη) γι’ αυτή τη συζήτηση».
- Οι κομματικοί φίλοι σας ήδη την κάνουν αυτή τη συζήτηση.
«Η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να φαίνεται σε μερικούς μια εύκολη πολιτική διέξοδος. Το ρίσκο για την οικονομία μας και για την Ευρώπη όμως θα ήταν μεγάλο. Φτιάχνουμε τώρα ένα τείχος πυροπροστασίας για να μην επεκταθεί η φωτιά στην Ευρώπη. Και χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Με νέους εθνικισμούς η Ευρώπη δεν θα αντέξει στον ανταγωνισμό με τα νέα παγκόσμια κέντρα δύναμης. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλοί είναι ακόμα εγκλωβισμένοι σε παλιούς τρόπους σκέψης και νομίζουν ότι η Δύση συνεχίζει να είναι ο μαέστρος του κόσμου. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον ανταγωνισμό και τη συνεργασία με αυτά τα νέα παγκόσμια κέντρα δύναμης, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και πολλά άλλα. Μαζί με αυτές τις χώρες μόνο θα γίνει η Ευρώπη αρκετά ισχυρή»
- Εχουν τα δημοψηφίσματα για το ευρώ νόημα;
«Αν κάποια μέρα υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα, θα πρέπει να κληθεί να ψηφίσει γι’ αυτό ολόκληρος ο ευρωπαϊκός λαός. Πρέπει να συζητήσουμε στην Ευρώπη πού θέλουμε να πάμε. Μπορώ να φανταστώ κάλλιστα ότι κάποια μέρα ο πρόεδρος της ΕΕ θα εκλέγεται από τον λαό».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου