Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Λάθος» θεωρεί και ο Ζισκάρ τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ


 16/11/2011

"Στην Αθήνα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1982 είχαν μία δημαγωγική διαχείριση, επιτρέποντας την αύξηση των δημοσίων δαπανών πολύ πιο γρήγορα από την ανάπτυξη, για καθαρά εκλογικούς λόγους. Ακόμη και αν η χώρα είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα", δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, διαφώνησε με τη θέση ότι θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναγνώρισε ότι θα έφερνε δυσκολίες, αλλά εκτίμησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχία. Αντιθέτως, υποστήριξε, τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι έχασε πολύ χρόνο, κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης. "Ήταν σαφές από την αρχή, ότι η Ελλάδα  δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα χρέη της, ιδίως δεδομένου ότι έχοντας μπει στο ευρώ δεν είχε τη δυνατότητα να υποτιμήσει", δήλωσε και υποστήριξε ότι το "κούρεμα" του χρέους έπρεπε να γίνει νωρίτερα.

Ο λόγος του ήταν περισσότερο θερμός όταν αναφέρθηκε στην περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην  ΕΟΚ. "Υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους μας. Η χώρα ήταν ανοργάνωτη, η δημοκρατία της δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, δεν είχε κοινά σύνορα με κάποιο κράτος-μέλος", είπε. Υπογράμμισε, όμως πως "για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη"

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου