14/12/2011
Έχουν εξαντληθεί τα όρια της είσπραξης εσόδων μέσω της φορολόγησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το μέλος της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος προχώρησε και σε προβλέψεις για την ύφεση, που καταγράφει και στην έκθεση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την ανάπτυξη σε -6% για το 2011 και -3% για το 2012». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 4,5% για το 2011.
Ο κ. Τόμσεν παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη που είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι υπερεκτιμήθηκε η ικανότητα άντλησης εσόδων στα δημόσια ταμεία του κράτους από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων έγιναν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα να εφαρμόσει φιλόδοξες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ δεν λήφθηκαν υπ' όψη γραφειοκρατικά και άλλους είδους εμπόδια που δημιουργούν προβλήματα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που οφείλει να κάνει αυτή τη στιγμή η χώρα.
Πρόσθεσε ότι «περιμέναμε το 2011 να είναι σημείο καμπής οπότε η ύφεση θα έπιανε πάτο και περιμέναμε μία αργή ανάκαμψη. Ωστόσο η οικονομία συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία. Οι ελπίδες για την βελτίωση στη ψυχολογία της αγοράς και στο επενδυτικό κλίμα δεν ευοδώθηκαν».
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, ο Τόμσεν επισήμανε ότι φέτος θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ, αν και προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο ακόμα και πάνω από 10%.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ολοένα βαθύτερη ύφεση κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της χώρας να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας.
Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει εκ νέου το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί και να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών, είπε.
«Το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, βασίστηκε υπερβολικά στους φόρους. Ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι φτάσαμε στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των φόρων», υπογράμμισε αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λιτότητας το 2012.
Πάντως ξεκαθάρισε ότι «τυχόν επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι στον τομέα των δαπανών».Επιπλέον, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις υπολείπονται σημαντικά των προσδοκιών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου