Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το ευρώ χάνει την λάμψη του


13/12/2011

 Τυπικά, η μοναδική απώλεια που καταγράφηκε με την εφαρμογή του γαλλογερμανικού σχεδίου στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο. Μία στις 27 χώρες. Κατά τ’ άλλα τα υπόλοιπα 24 κράτη – μέλη έδωσαν τη συναίνεσή τους στην πρόταση των «Μερκοζί», στηρίζοντας την μεταφορά του κέντρου βάρους από την ΕΕ στην ευρωζώνη, την αποδυνάμωση με άλλα λόγια της ΕΕ και τη στήριξη του ευρώ.

Στην πολιτική όμως πολλές φορές αυτό που φαίνεται δεν συμπίπτει με αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Κι εδώ αν κάτι ξεχωρίζει είναι η αποδυνάμωση του ευρώ στα μάτια των Ευρωπαίων, παρά τη νίκη που πέτυχε η Μέρκελ! Το κοινό νόμισμα έχει χάσει πια την λάμψη του, όπως φαίνεται πεντακάθαρα από την πτώση της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά που παρουσιάζει η Wall Street Journal σε ανάλυσή της, που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, αναφέρεται στην Πολωνία, μια χώρα την οποία η Γερμανία θεωρεί λίγο – πολύ αποικία της. Έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική αγγλική του έκδοση, στις 6 Δεκέμβρη: «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, είναι σχεδόν υποδειγματικός μαθητής. Λόγω αυτού η Πολωνία ήδη κάνει ότι πολλοί άλλοι πρέπει σε τελική ανάλυση να πραγματοποιήσουν: Περιορίζει με προθυμία το κόστος, έχει εφαρμόσει φρένο χρέους στο σύνταγμά της κι αυξάνει επίσης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Και παρά την κρίση, η Βαρσοβία σχεδιάζει να υιοθετήσει το ευρώ σε τέσσερα χρόνια». Έτσι λέει το Spiegel.

Οι Πολωνοί όμως έχουν άλλη άποψη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προαναφέραμε, σε μία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο, μόλις το 29% των κατοίκων της χώρας, ούτε 1 στους 3 δηλαδή, συμφωνούν να εγκαταλείψουν το εθνικό τους νόμισμα, το ζλότι, και να υιοθετήσουν το ευρώ. Η αποστροφή αυτή μάλιστα αυξήθηκε απότομα το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως δείχνει το γεγονός ότι πριν 15 μήνες υπέρ του ευρώ τασσόταν το 38% του πληθυσμού. Αντίθετοι στο ευρώ δήλωσαν το 53% των ερωτηθέντων όταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση, «όχι» είχε πει το 47%. Ακόμη και για την Πολωνία δηλαδή, το Βερολίνο λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την γνώμη των Πολωνών.

Η μεταστροφή της γνώμης των Πολωνών και πολλών ακόμη ευρωπαίων δεν είναι τυχαία: Το ευρώ απέκτησε αίγλη υποσχόμενο σταθερότητα και χαμηλό κόστος δανεισμού. Μετά από το ξέσπασμα της κρίσης όμως έχασε και τα δύο αυτά ελκυστικά στοιχεία με αποτέλεσμα να φαίνεται περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά της λύσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ακόμη μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη. Κατ’ αρχήν το ευρώ συγκεντρώνει την αποδοχή των περισσότερων Ευρωπαίων, όχι όμως όλων. Στη Σουηδία για παράδειγμα μόνο το 12% εμφανίζεται να επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη, ενώ στην Αγγλία το 3,5%! Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε ότι σε κάθε χώρα της ευρωζώνης το κοινό νόμισμα είναι περισσότερο δημοφιλές στους εύπορους (όπως ορίζονται όσοι έχουν άνω των 2.500 ευρώ καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα και άνω των 50.000 ευρώ περιουσία). Στα πιο φτωχά στρώματα, σε εργάτες δηλαδή ή συνταξιούχους, πολύ λιγότεροι το υποστηρίζουν.

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του λύνει την απορία κι εξηγεί γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα  των πλουσίων: Αν θυμηθούμε δηλαδή το κύμα ακρίβειας που συνόδευσε την εισαγωγή του κι έκανε μάλιστα περισσότερο εμφανή την παρουσία του στα χαμηλά εισοδήματα που υπέστησαν το κόστος των ανατιμήσεων, με προνομιακό τρόπο. Αυτά ακριβώς τα εισοδήματα είναι που δεν έχουν καν αντιληφθεί και ορισμένα από τα οφέλη που είχε το ευρώ, σε όσους για παράδειγμα ταξιδεύουν συχνά εντός Ευρώπης. Έτσι μένουν οι εύποροι να ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον του...

Πηγή:
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-12-12-22-15-11-2011121245993/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου