Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΓΣΕΕ: «Κόκκινη γραμμή» τα 750 ευρώ μεικτά


6/1/2012

«Επί ποδός πολέμου» η ΓΣΕΕ εν όψει των πιέσεων της τρόικας για ανατροπές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα με τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο να θέτει το ερώτημα τι νόημα έχει η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με μισθούς πείνας.

«Επί ποδός πολέμου» η ΓΣΕΕ εν όψει των πιέσεων της τρόικας για ανατροπές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα με τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο να θέτει το ερώτημα τι νόημα έχει η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με μισθούς πείνας. «Εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον μεικτό μισθό των 750 ευρώ τότε δεν έχει νόημα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με αφορμή τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. «Εάν, προκειμένου να μην πτωχεύσει η χώρα, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κατώτατο μεικτό μισθό των 750 ευρώ, τότε δεν αξίζει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ», είπε ο κ Παναγόπουλος επισημαίνοντας ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Δ ίνουμε αγώνα υπέρ πάντων για να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω από διψήφιο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ και ελπίζω να τα καταφέρουμε», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν εργαλεία από την πλευρά των δαπανών για να μπει φρένο στην κατρακύλα του προϋπολογισμού.Ωστόσο, άλλα στελέχη εκφράζουν έντονες ανησυχίες εκτιμώντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 10% και μάλιστα τοποθετούν τον πήχη ακόμα στο 10,5% του ΑΕΠ.

Διαβουλεύσεις
Σε συνεχείς και πυρετώδεις διαβουλεύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητούνται τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών στα κονδύλια ακόμα «και στο και ένα» με το βάρος να πέφτει στην ακύρωση δαπανών που δεν επηρεάζουν τη στοιχειώδη λειτουργία του Δημοσίου και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Μπορούμε και να ετεροχρονίσουμε κάποιες πληρωμές μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, έλεγε αρμόδιος παράγοντας.

Τα έσοδα
Το εύρος των διορθωτικών μέτρων θα κριθεί και στο μέτωπο των εσόδων. Δεν αρκούν οι όποιες έκτακτες περικοπές στις δαπάνες αν πέσουν έξω οι εισπράξεις του Δημοσίου από φόρους. Κυρίως τα έσοδα από το ειδικό τέλος των ακινήτων που θα εισρεύσουν στα Ταμεία μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά θα εγγραφούν ως έσοδα του προηγούμενου έτους. Κι όλα αυτά εν μέσω της επιταγής από την τρόικα για εδώ και τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διόρθωση της υπέρβασης στο έλλειμμα του 2011.

«Αγκάθι»
Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι το χαμηλό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου που οι πληροφορίες λένε ότι στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ. Οι αρμόδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για την καταβολή μισθών και συντάξεων δείχνοντας, μεταξύ άλλων, ως πηγές άντλησης εσόδων τόσο τον εσωτερικό δανεισμό με εκδόσεις εντόκων γραμματίων όσο και τα αδιάθετα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επισημαίνουν πάντως ότι χωρίς τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την τρόικα «τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε» μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Κάποιοι στη ΝΔ νομίζουν ότι έχουν απέναντί τους "τρόικα-σαύρα" που θα το βάλει στα πόδια με την πρώτη αγριάδα. Ας έρθουν μαζί μας στις διαπραγματεύσεις.

Οταν δουν ότι η σαύρα είναι κροκόδειλος που απειλεί να τους καταπιεί θα συνέλθουν», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια κυβερνητικού στελέχους.

Να τα βροντήξουν
Από την πόρτα του ελέγχου βάζουν τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα και οι καταθέσεις θα αποτελούν έναν από τους συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου που σημειωτέον μπορεί να γίνεται και από γραφείο του προϊστάμενου της Εφορίας. Δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα εκπλαγούν αρνητικά, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση για γραφειοκρατία και κατεστημένα συμφέροντα που υπονομεύουν ή επιχειρούν να μπλοκάρουν παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού εκφράζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Και σκέφτονται «να τα βροντήξουν»...

Αντί να είναι εργαλείο ανάπτυξης της χώρας και ανάτασης της οικονομίας, το ΕΣΠΑ έχει εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ.. Η διαμάχη έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό που η τελευταία προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να αποδείξει ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι άφαντοι, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν απορροφηθεί δισεκατομμύρια κονδυλίων και πάμε καλά. Κοινά επιχειρήματα και των δύο τα νούμερα απορροφητικότητας, λες και έχει καμιά σημασία αν είναι στο 30 ή στο 35% τη στιγμή που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.

Δ.Σ.Κ.

    Αλυσιδωτή έκρηξη σε όλη την Ευρωζώνη θα έφερνε τυχόν ελληνική έξοδος από το ευρώ, προειδοποιεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ και επισημαίνει ότι οι πολίτες των άλλων χωρών θα έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
    Πυρετός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το κλείσιμο του ελλείμματος του 2011 που θα κρίνει την έκταση των διορθωτικών μέτρων.

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63599699

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου