20/1/2012
Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να τεθεί σε έλεγχο το δημόσιο χρέος της χώρας. Πρώτον, η ανάπτυξη, ώστε να αυξάνει το ΑΕΠ και να μειώνεται σταδιακά το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του εγχώριου εισοδήματος, οπότε περιορίζονται οι πιέσεις αναχρηματοδότησής του και, δεύτερον, να σταματήσει η ανατροφοδότησή του από χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρόκειται για χρέη, τα οποία προέρχονται από δάνεια που σύναψαν κρατικές επιχειρήσεις ή υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις, με την κρατική εγγύηση και τα οποία απλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν, επειδή έχουν χρόνια ελλείμματα.
Εκ του λόγου αυτού, στο τέλος του Δεκεμβρίου, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, μόνο από τις αναλήψεις χρεών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και χωρίς να υπολογίζεται η επιβάρυνση του χρέους από την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων.
Ιδιαίτερα προκλητικές είναι οι περιπτώσεις δανεισμού των δήμων Ζωγράφου και Αχαρνών, που δανείζονταν αφειδώς, το περασμένο καλοκαίρι, δεν κατέβαλαν τις προβλεπόμενες δόσεις στις ξένες τράπεζες και κινδύνεψε μάλιστα η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε αφερέγγυα. Το επόμενο βήμα ήταν το κράτος να αναλάβει τα χρέη των δύο δήμων και να αναλάβουμε όλοι μαζί την εξόφλησή τους.
Για την ιστορία, ο Δήμος Ζωγράφου έχει συνάψει από το 2007 δάνεια ύψους 25 εκατ. ευρώ, από την τράπεζα «Kommunal Kredit Intarenational Bank Limited» η οποία μετονομάστηκε σε «KA Finanz AG».
Ο Δήμος Αχαρνών έχει συνάψει από το 2004 δάνεια ύψους 34 εκατ. ευρώ, από τη γνωστή μας Goldman Sachs η οποία κατόπιν μεταβίβασε ένα δάνειο στην Dexia Credit Local και δύο δάνεια στην «Kommunal Kredit». Πολλά τα ερωτήματα, όπως το τι έγιναν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.
Για το Δήμο Ζωγράφου ξέρω, ότι εν μέσω κρίσης, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010, γκρέμισαν το παλιό Ηρώο και έφτιαξαν ένα καινούργιο! Αυτή ήταν η προτεραιότητα! Ένα ακόμα ερώτημα είναι ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές που διέγνωσαν στους δύο δήμους οι δύο ξένες τράπεζες που έσπευσαν να τους δανείσουν;
Κράτος, δεν υπήρχε να τους φρενάρει; Προφανώς όχι, και δεν υπάρχει ακόμα. Αποτέλεσμα είναι, νέα χρέη εκατομμυρίων ευρώ, από δάνεια, για τα οποία όσοι τα σύναψαν και τα διαχειρίστηκαν δεν έχουν καμία ευθύνη (!) και καμία επίπτωση και οι υπόλοιποι απλά πληρώνουμε. Τελικά οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο του χρέους είναι η εξής μία: Να σοβαρευτούμε.
Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2124845
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου