25/1/2012
Διαψεύδει το ΔΝΤ δημοσίευμα των FT
Έκκληση στην Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας», για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, το ΔΝΤ προέβει στη διάψευση δημοσιεύματος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παραδέχτηκε η κ. Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Η Ελλάδα...βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές».
Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία της ότι «το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του» υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί από τις χώρες τα σωστά μέτρα. Όπως είπε, για τις προηγμένες χώρες τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν «στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ορισμένες χώρες η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική».
Τόνισε ακόμη πως όλοι - κυβερνήσεις, κοινοβούλια και λαοί - θα πρέπει να υπερασπισθούν με κάθε τρόπο το ευρώ και τη ζώνη ευρώ, που αποτελεί ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» που επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη, την ελεύθερη ανταλλαγή και έδωσε στην Ευρώπη έναν πραγματικό διεθνή ρόλο.
Αναφερόμενη στο «τείχος προστασίας» που θα πρέπει να δημιουργηθεί, είπε πως αν η φωτιά (της κρίσης) διαδοθεί, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε. «Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν σταματηθεί εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά (της κρίσης) ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία ή αλλού».
Επίσης, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, μας χρειάζεται ένα «contre feu» που σημαίνει να έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε τη φωτιά, με φωτιά. «Να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα σε χρηματιστές και κερδοσκόπους, ότι σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι άλλοι διεθνείς εταίροι είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε εκεί που υπάρχουν ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε».
Παράλληλα, είπε ότι θα ήταν «ευχής έργον» εάν το ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συνδυάζονταν σε ένα κοινό ταμείο. «Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να συνοδεύεται «από κοινούς κανόνες και μια κοινή θέληση που θα αποδεικνύεται από τη γραμμή άμυνας».
Στο μεταξύ, το ΔΝΤ προέβει σήμερα στη διάψευση δημοσιεύματος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα να υποστεί απώλειες επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά το πρότυπο των ιδιωτών πιστωτών.
Κατέχει τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος για την Ελλάδα σε περίπτωση συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Η ΕΚΤ αγόρασε τους εν λόγω τίτλους με έκπτωση 20%-30%.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI προκρίνουν αρκετοί οικονομικοί οργανισμοί και αναλυτές.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιστούτου, Τσαρλς Νταλλάρα.
Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63606980
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου