Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Κροατία: Δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ με ακοικτό αποτέλεσμα

22/1/2012

Bloomperg
Ξεκίνησε στην Κροατία η ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Κροάτες να είναι επιφυλακτικοί για το αν η ένταξη θα παρασύρει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία σε κρίση χρέους και θα διαβρώσει την εθνική κυριαρχία της.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου έδειξε ότι η έκβαση του θα είναι αμφίρροπη με το 53% να είναι θετικοί στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Δύο δεκαετίες από την ανεξαρτησία της χώρας, η κυβέρνηση της Κροατίας υπολογίζει στην ένταξη στην ΕΕ για να αυξήσει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη και να αποβάλλει οριστικά το κομμουνιστικό της παρελθόν.

Ο ενθουσιασμός για την ενότητα της ΕΕ είναι ολοένα και μικρότερος στις χώρες των ανατολικών κρατών μελών της συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Τσεχίας καθώς είναι αντιμέτωπες με την ύφεση και οι πολιτικοί αντιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην κοινή δημοσιονομική πολιτική.

''Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει σχεδόν όλες τις προοπτικές της Κροατίας ενώ η απόρριψη θα είναι η απώλεια μίας τεράστιας ευκαιρίας για την χώρα και την οικονομία'' δήλωσε προχθές η Sanja Madzarevic-Sujster στέλεχος του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ζάγκρεμπ. ''Η πιστοληπτική ικανότητα θα ήταν σε άμεσο κίνδυνο και ο αντίκτυπος στην οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας και στην προοπτική επενδύσεων θα είναι μεγάλος.
Η συμμετοχή στην μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο αναμένεται να παρέχει στην Κροατία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για περιφερειακή ανάπτυξη και επιδοτήσεις των υποδομών. Εταιρείες χωρών της ΕΕ θα επεκταθούν στα Βαλκάνια και η χώρα θα μπορέσει να πάρει μερίδιο των επενδύσεων τους'' συμπλήρωσε.

Θυμωμένοι πολίτες.

''Οι πολίτες είναι θυμωμένοι και δύσπιστοι με τους πολιτικούς και τους κατηγορούν για διαφθορά'' δήλωσε ο Νταμίρ Γκρούμπισα πολιτικός επιστήμων και επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ζάγκρεμπ. ''Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται ότι θα χάσουν τα κρατικά επιδόματα ή απλά φοβούνται την αλλαγή και τις νέες προκλήσεις''.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι αναμένεται για τρίτη χρονιά ύφεση λόγω των μειωμένων εξαγωγών και της συρρίκνωσης τιυ τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς που κέρδισε τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσε προτάσεις στον προϋπολογισμό που θα μειώσουν στο 7% το έλλειμμα και θα μειώσουν δραστικά τις παροχές στο σύστημα πρόνοιας και τον διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Επιφυλάξεις για την Εθνική κυριαρχία.

''Ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος είναι το μόνο πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία, την πολιτιστική πρόοδο και την υλική ευημερία στους Κροάτες'' δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ''κίνημα για την Κροατία'' που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας υποβαθμίστηκε σε ΒΒΒ- από την Standar and Poors που είναι ένα σκαλοπάτι μόλις από τον χαρακτηρισμό της σε ''σκουπίδι''.Ο λόγος είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε
. Η Fitch ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 1912 οπότε και αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το φορολογικό και οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

''Θετικό στοιχείο''.
''Όσον αφορά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, η ένταξη στην ΕΕ θεωρείται ως θετικό στοιχείο για την ασφάλεια των επενδύσεων'' δήλωσε ο αναλυτής της Standar and Poors Μάρκο Μρέσνικ στις 16 Ιανουαρίου. ''Απόρριψη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα επιβραδύνει τις επενδύσεις και τα κονδύλια που προορίζονται για τις υποδομές, θα παρεμποδίσει περαιτέρω επενδύσεις και θα επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη''

Η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά για την θετική έκβαση του δημοψηφίσματος με τον υπουργό εξωτερικών Βέσνα Πούσιτς να προειδοποιεί ότι΄η απόρριψη ''θα είναι σαν να πυροβολούμε το ίδιο μας το πόδι΄΄ δεδομένου ότι οι γειτονικές χώρες εκλιπαρούν για είσοδο τους στην ΕΕ.
Το Μαβροβούνιο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, ενώ η Σερβία θα μάθει τον Μάρτιο αν η ΕΕ δεχτεί την αίτηση της για υποψηφιότητα.

''Ποια άλλη στρατηγική επιλογή υπάρχει για την Κροατία σε περίπτωση που απορρίψει την ένταξη;'' δήλωσε ο Χόνγκου Χαμ στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ζαγκρεμπ. ''Η Κροατία είναι πολιτικά ευθυγραμμισμένη με την Ευρώπη και το πιο πειστικό επιχείρημα για την ένταξη στην ΕΕ είναι η ταχεία σύγκλιση του εισοδήματος σε όλες τις χώρες που έχουν ενταχθεί'' συμπλήρωσε.

Πηγή:
http://www.bloomberg.com/news/2012-01-22/croats-voting-on-european-union-accession-with-outcome-in-doubt.html

Δημοψήφισμα στην Κροατία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

22/1/2012

Οι δημοσκοπήσεις λένε «ναι»

Για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζουν την Κυριακή οι Κροάτες. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 9 το βράδυ.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την ένταξη στην ΕΕ, παρά τις επιφυλάξεις που προκαλεί η κρίση στην Ευρωζώνη. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», τότε η Κροατία θα γίνει το 2013 το 28ο κράτος-μέλος της Ένωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» στην ΕΕ συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ του 55% και του 60%, ενώ το «όχι» ποσοστό γύρω στο 30%.

«Θα πάρετε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της Κροατίας» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4688626

Σχετική δημοσίευση:
http://krisi2011.blogspot.com/2012/01/67.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου