16/1/2012
Δεν δείχνει να ανησυχεί για την υποβάθμιση 9 χωρών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σε σχετική συνέντευξή του αναφερόμενος στην Ελλάδα μιλά για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδίδει την υποβάθμιση μιας σειράς χωρών της ευρωζώνης από τους Standard & Poor´s στο ότι ο οίκος «δεν έχει κατανοήσει πραγματικά τι έχει δρομολογήσει ήδη η Ευρώπη». Σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (DLF) τόνισε:
«…ότι προωθούμε την δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης, ότι δημιουργούμε τις δομές που μας επιτρέπουν να διασφαλίσουμε μελλοντικά ότι όλες οι χώρες θα σέβονται τους κανόνες μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Ίσως οι Standard & Poor´s να μην αξιολόγησαν επαρκώς ότι όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν πάρει μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων τους. Αρκεί να δούμε τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γαλλίας (). ..Θα πρέπει όμως να επισημάνω το εξής, τόνισε ο Γερμανός υπουργός: "η Ευρώπη είναι συνολικά, η ισχυρότερη οικονομική περιοχή στον κόσμο. Δεν πρέπει λοιπόν να μας πιάνει πανικός".
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί την βιωσιμότητα»
Με αφορμή την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ως εξής στο ερώτημα τι θα γίνει αν οι άνθρωποι του ΔΝΤ, ΕΕ, και ΕΚΤ καταλήξουν ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δεν επαρκούν:
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση και ότι θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Αυτό αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους της. Το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Επιπλέον η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται».
Επικίνδυνα να υψηλά επιτόκια
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε τη σημασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.
«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές. Υπήρξε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία για κούρεμα 50%. Και τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν στραφεί στους όρους ανταλλαγής των ομολόγων.
Τα υπάρχοντα ομολόγα θα ανταλλαγούν με άλλα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και οι διαπραγματεύσεις στρέφονται τώρα γύρω από το ύψος του επιτοκίου. Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι οι πιστωτές διεκδικούν όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτόκια. Ο στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά το 2020, την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο με υπερβολικά επιτόκια. Γι αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Εκτός αυτού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όποιος από τους ιδιώτες πιστωτές κάνει δημόσια δηλώσεις προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου