Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Γιούνκερ: «Βλέπω κόπωση στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις»


27/1/2012

Συνέντευξη με νόημα στη Figaro

«Πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος μια χρεοκοπία της Ελλάδας», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύσει σήμερα η ιστοσελίδα της εφημερίδας  Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μη θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια που θα λάβουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν αποδίδω ευθύνες στον πρωθυπουργό Παπαδήμο. Παρατηρείται μια πραγματική κόπωση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που τις εμποδίζει να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς επιπτώσεις στις άλλες χώρες. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε.

Την ίδια ώρα,  ο κύριος Γιούνκερ είπε ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο Γιούνκερ, την ώρα που το ΔΝΤ ωθεί τους δημόσιους πιστωτές να αποδεχθούν να μετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πηγή:
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=173238

 Νέα δήλωση Γιούνκερ για το χρέος της Ελλάδας

27/1/2012

Σε συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην αυστριακή Standard

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά πως μετά από μία ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για "κούρεμα" κατά 50% του χρέους, τα κράτη - πιστωτές της Ελλαδας "θα πρέπει να ξέρουν εάν μία βοήθεια από την πλευρά του δημόσιου τομέα δεν είναι απαραίτητη".

Σε νέα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην αυστριακή Standard, ο πρόεδρος του Eurogroup διερωτάται εάν τα κράτη - πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε "να παραιτηθούν από ένα μέρος του χρέους".

Χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί πως η μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Ελλάδας στο 120% , δεν θα επιτευχθεί εξ όλοκληρου από το "κούρεμα" που θα γίνει από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Να σημειώσουμε ότι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος μια χρεοκοπία της Ελλάδας»

 Πηγή:
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=173313

 Γιούνκερ: Συντεχνίες ισχυρότερες του Κοινοβουλίου

27/1/2012

Προυπόθεση η συμφωνία των 3 κομμάτων για το νέο δάνειο

Απογοητευμένος από τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων -κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στην απόρριψη του άρθρου για την απελευθέρωση των φαρμακείων- εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θέτει ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας τη συμφωνία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ο κ. Γιούνκερ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, είναι όμως ιδιαίτερα επικριτικός για την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων:

Σκιά πάνω από την Ελλάδα
«Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα", σημειώνει και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

"Καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς", λέει χαρακτηριστικά. Δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, εκτιμνά ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Συμμετοχή και των κρατικών πιστωτών
Σε δεύτερη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο κ. Γιούνκερ κρίνει ως απαραίτητη την αποδοχή του ελληνικού «κουρέματος» και από τα κράτη - πιστωτές της Ελλάδας.

Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία, (οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και IIF) τα Κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Κι αυτό διότι , όπως επισημαίνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63608148 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου