Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το φιάσκο του Χρυσοχοΐδη στις εξαγωγές


10/1/2012

Η τουρνέ του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη ανά την Ευρώπη ούτε επενδύσεις έφερε ούτε οδήγησε σε ουσιαστική ενίσχυση των εξαγωγών, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Τον Νοέμβριο οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,1%, αν εξαιρεθούν τα καύσιμα. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης (πάντα με την εξαίρεση των καυσίμων), καθώς τον Οκτώβριο είχαν υποχωρήσει κατά σχεδόν 10%.

Η «βουτιά» των εξαγωγών δικαιώνει μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που θεωρεί ότι το μισθολογικό κόστος είναι η μία πλευρά του νομίσματος, όταν συζητάμε για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας. Η άλλη πλευρά είναι η αξιοπιστία της χώρας, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ, με τη διοίκηση του ΠΣΕ να επισημαίνει ότι ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους τα προβλήματα διογκώθηκαν εν μέσω των σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή. Ταυτόχρονα, το στραβοπάτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν ευνοεί την προσπάθεια αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων για ενίσχυση των εξαγωγών, ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από την εγχώρια αγορά.

Οπως επισημαίνεται και σε έρευνα της εταιρίας Hellastat, «η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Ελληνα πελάτη από τον προμηθευτή στο εξωτερικό ισχύει στον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τον Ελληνα προμηθευτή από τον ξένο πελάτη. Ο φόβος μήπως ο Ελληνας προμηθευτής τούς “κρεμάσει”, το επονομαζόμενο και going concern, έχει ωθήσει πολλές ξένες εταιρίες να αναζητήσουν νέους προμηθευτές όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από τον Ελληνα συνεργάτη τους, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κόβουν τα όρια, τα συνδικάτα είναι μόνιμα σε απεργιακή ετοιμότητα και το κράτος έχει γίνει “συνεταίρος” μέσω των δυσβάστακτων φόρων που έχει επιβάλει στις επιχειρήσεις, με συνέπεια να καθίσταται επισφαλής η ομαλή λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων από τη μια μέρα στην άλλη».

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Δεκέμβριος 2010 - Νοέμβριος 2011) η αύξηση των εξαγωγών κινείται κοντά στο 12,1%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή. Αν προστεθούν και τα καύσιμα, προκύπτει αύξηση 44,2% και συνολικές εξαγωγές άνω των 22 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου