11/1/2012
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ στο Βερολίνο.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από την καγκελαρία «άτυπη ανταλλαγή απόψεων» και από νωρίς είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό μέσα από τα δημοσιεύματα, η ελληνική κρίση αναμενόταν να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά το σχεδιαζόμενο «κούρεμα». «Το ελληνικό χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και η πρόοδος στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και η αναζήτηση κοινής στρατηγικής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης» ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Στη συζήτηση αναμενόταν ακόμη να τεθεί η επικείμενη επιστροφή της τρόικας στην Ουγγαρία, της οποίας η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες.
Πριν από τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με τον Νικολά Σαρκοζί. Εν τω μεταξύ χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει σχέδιο παράκαμψης του αυτόματου «φρένου χρέους», το οποίο περιλαμβάνεται στο γερμανικό Σύνταγμα και προβλέπει ότι από το 2016 η κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορεί να επιβαρύνει το χρέος της χώρας μόνο κατά 10 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Οπως αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας, το γερμανικό οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να παρακάμψει τον περιορισμό, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία αν χρειαστεί να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως θα ήταν, καθώς σημειώνει η «Bild», ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από την ευρωζώνη.
Ως δικλίδα ασφαλείας προτείνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να υποβάλλει κάθε φορά προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο αποπληρωμής του επιπλέον χρέους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο η πρώτη αντίδραση ήλθε ήδη από τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπράκμαν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσαμε κι άλλο χρέος και μια νέα φούσκα, κάτι που στο παρελθόν έχει αποδειχτεί μοιραίο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου