30/1/2012
Το δικό τους μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έστειλαν οι εργαζόμενοι
Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες στο Βέλγιο με την πρώτη γενική απεργία σχεδόν σε δύο δεκαετίες να «στέλνει» μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τη «συνταγή» της λιτότητας και να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τα συνδικάτα του Βελγίου τονίζουν ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη γιατί η ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν έχεις ανάπτυξης όταν ρουφάς το οξυγόνο από την οικονομία μέσω λιτότητας, λιτότητας, λιτότητας».
Από την 24ωρη γενική απεργία, την πρώτη που πραγματοποιείται στο Βέλγιο εδώ και 18 χρόνια, έχουν παραλύσει όλες οι δημόσιες μεταφορές και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η απεργία πρόκειται να λήξει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών είναι κλειστός και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, το οποίο εξυπηρετεί αερογραμμές χαμηλού κόστους. Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας στο Ζαβεντέμ, στα περίχωρα των Βρυξελλών, είναι μεν ανοιχτό, ωστόσο υπάρχουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.
Λόγω της απεργίας είχε ζητηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες φτάσουν νωρίτερα στις Βρυξέλλες, χθες Κυριακή, ή να χρησιμοποιήσουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μποβεσέν.
Πάντως, το πρωί της Δευτέρας δεν παρατηρήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Η κινητοποίηση επηρέασε και τον ιδιωτικό τομέα με την παραγωγή να διακόπτεται στα εργοστάσια παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo. Απήργησαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca-Cola στην Αμβέρσα.
Βέλγοι απεργοί απέκλεισαν ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γερμανία, ενώ σταμάτησαν την κυκλοφορία και σε ένα δεύτερο.
Ο δρόμος που οδηγεί στη Γερμανία είχε αποκλειστεί πλήρως στο Οζέ, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς από το Κέλμις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Αμφότερες οι πόλεις βρίσκονται κοντά στη γερμανική πόλη του Άαχεν.
Το σοσιαλιστικό εργατικό συνδικάτο FGTB ανακοίνωσε πως οργάνωσε «μια συμβολική δράση για να αμφισβητήσει την πολιτική της Ευρώπης και της κυβέρνησης Μέρκελ που πιέζει για να περάσουν οι πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις και θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων». Περίπου 400 συνδικαλιστές συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες.
Τα συνδικάτα του Βελγίου αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια περικοπής δαπανών με ζητούμενο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ και στην πρόταση αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Στις Βρυξέλλες, ακτιβιστές του FTGB μοίρασαν προκηρύξεις με τίτλο «Ας μην μας ληστέψουν».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου